18.10.11

ΚΥΠΡΟΣ: Πολυεθνική ναυτική δύναμη γύρω από την ΑΟΖ μας



ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Σήμερα αναμένεται η άφιξη και γαλλικής κορβέτας στην Ανατολική Μεσόγειο.Πολύ σύντομα θα υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο σε σχέση με το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών. Η Κυβέρνηση εργάζεται με στοχοπροσήλωση, διαμήνυσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η πολυεθνική ναυτική δύναμη που περιπολεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως μετέδωσε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ, μετά τη ρωσική αρμάδα, με το αεροπλανοφόρο Κουσνέτσοφ και την ομάδα μάχης του, που αναμενόταν στην περιοχή καθώς και το ρωσικό συμβατικό υποβρύχιο που περιπολεί τις θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου, η Γαλλία αποφάσισε να στείλει κορβέτα, η οποία αναμένεται σήμερα το απόγευμα να πλέει ανοιχτά, νοτιοδυτικά από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γαλλική κορβέτα θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον έναν μήνα. 

Η κίνηση αυτή από πλευράς γαλλικής κυβέρνησης καθόλου τυχαία δεν θεωρείται, αφού, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η χώρα ενδιαφέρεται για δύο από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού, ήδη, γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία προέβη στην αγορά αποτελεσμάτων ερευνών από την κυπριακή Κυβέρνηση.

Τορπιλάκατοι κοντά στο Πίρι Ρέις, ήρεμο το Ισραήλ

Η Άγκυρα, πάντως, δεν δείχνει να πτοείται από τη συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, τουρκικός στόλος βρίσκεται αγκυροβολημένος στο λιμάνι της Αμμοχώστου, με σκοπό να παρακολουθεί και να προστατεύει τις ερευνητικές κινήσεις του Πίρι Ρέις. Πρόκειται για στόλο αποτελούμενο από δύο τορπιλακάτους, δύο κορβέτες και ένα υποβρύχιο. Παρά την κινητοποίηση των σκαφών το Πίρι Ρέις συνόδευσε κατά την τελευταία του «εξόρμηση» μόνο μία από τις τορπιλακάτους, η οποία έπλεε σε απόσταση 40 με 50 ναυτικά μίλια, σε διεθνή χωρικά ύδατα.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ φαίνεται να ρίχνει τους τόνους, αφού δεν έχει ναυτική παρουσία αυτήν τη στιγμή στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, δεν καταγράφονται ούτε υπερπτήσεις από ισραηλινά μαχητικά. Παραταύτα, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι υπάρχει συνεχής διακριτικός έλεγχος της κυπριακής ΑΟΖ από τη γειτονική χώρα, με πτήσεις από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πάνω από την Αφροδίτη.

Σύντομα τα μαντάτα

Οι διεργασίες σε σχέση με τον επόμενο γύρο αδειοδοτήσεων φαίνεται να προχωρούν, αφού, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα. Όπως τόνισε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της και αυτό αφορά όλα τα οικόπεδα που εντάσσονται στη ζώνη αυτή.

Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε με πολλή σοβαρότητα και στοχοπροσήλωση, με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τη συμφωνία με την Noble Energy, καθώς και την αποφασιστική έναρξη των γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι, αν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, «διανοίγουμε τις σημαντικότερες προοπτικές για τον τόπο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Κόψτε τους τη φόρα
Μήνυμα προς την ΕΕ έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα, η οποία βρίσκεται σε έξαρση, λόγω των διερευνητικών διαδικασιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως υπέδειξε, «μια χώρα η οποία ασεβεί και ασελγεί επί των κανόνων λειτουργίας της ΕΕ, δεν μπορεί να έχει θέση σε έναν ενταξιακό διάλογο», καλώντας ουσιαστικά την ΕΕ να παύσει την ενταξιακή πορεία της κατοχικής χώρας.

Σχολιάζοντας το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν, για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ο νέος γύρος αδειοδοτήσεων, όταν ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει μιαν ασπίδα προστασίας των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου και θα καταστήσει τις τουρκικές απειλές πολύ πιο ακίνδυνες, γιατί τα πυρά της θα είναι άσφαιρα, αν ακολουθήσει μια τακτική, η οποία θα στοχεύει, μέσω της παραχώρησης νέων αδειών, στη διαμόρφωση ενός διεθνούς δικτύου προστασίας των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας», εξήγησε.

Δίχτυ προστασίας η διεθνής αναγνώριση κυριαρχίας
Αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα έκανε και ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, τονίζοντας ότι αυτές τις ημέρες παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν με αφορμή τις έρευνες για το φυσικό αέριο, τη στιγμή που η Κύπρος, με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Τα ΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ρωσική Ομοσπονδία, η Γαλλία, η Βρετανία, ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κοινότητας, έχουν σαφώς αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή η διεθνής αναγνώριση δημιουργεί ένα ανάχωμα, ένα δίχτυ ηθικής, πολιτικής και νομικής προστασίας για την Κύπρο», ανέφερε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας απαντούμε με μια μεγάλη πρόκληση: Να συνεργαστεί για να λύσουμε το Κυπριακό, ώστε να γίνει η Κύπρος νησί της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνύπαρξης και της δημιουργίας, για να μπορέσουμε όλοι οι νόμιμοι πολίτες του κυπριακού κράτους να ζήσουμε σε συνθήκες ασφάλειας, να αξιοποιήσουμε και να απολαύσουμε τον πλούτο του τόπου μας. «Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και είναι εδώ που αναμένουμε την απάντηση της Τουρκίας», είπε.http://sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/428742