22.10.11

Ερευνα για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι ζητεί η χήρα του


Καντάφι – Ικέτευε,– ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ,kantafi – iketeve,– sokaristiko
Τη διεξαγωγή έρευνας από τον ΟΗΕ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο πρώην ηγέτης της Λιβύης ζήτησε η χήρα του Μουάμαρ Καντάφι, όπως μετέδωσε σήμερα τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στον Καντάφι.
«Καλούμε τα Ηνωμένα Εθνη να ερευνήσουν τις συνθήκες του θανάτου του μουτζαχίντ (ιερού πολεμιστή) Μουάμαρ Καντάφι», δήλωσε η Σάφια Καντάφι σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al Rai που εδρεύει στη Συρία.

«Είμαι υπερήφανη για το θάρρος που επέδειξε ο σύζυγός μου και οι γιοί μου που αντιμετώπισαν την επιθετικότητα 40 χωρών και των αντιπροσώπων τους επί έξι μήνες και πέθαναν ως μάρτυρες», φέρεται να είπε η Σάφια.
Η Σάφια Καντάφι διέφυγε στην Αλγερία μαζί με την κόρη της Αϊσα και δύο από τους γιούς του Καντάφι - τον Χάνιμπαλ και τον Μοχάμεντ - τον Αύγουστο, όταν οι αντικαθεστωτικοί εισέβαλαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που εδρεύει στη Μιζουράτα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει νεκροψία στο πτώμα του Καντάφι, η σορός του οποίου έχει εκτεθεί στην πόλη.
«Δεν θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή σήμερα, ούτε άλλη ημέρα. Κανείς δεν θα εξετάσει το πτώμα», είπε ο Φάτι Μπασάγα, ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου στη Μιζουράτα.
Η σορός του Καντάφι έχει εκτεθεί σε χώρο με χαμηλή θερμοκρασία σε μια αγορά στη Μιζουράτα. Εκεί μεταφέρθηκε το πρωί και η σορός του γιού του, Μουτάσιμ.
Το πρωί κάτοικοι της πόλης σχημάτιζαν ουρά εκατοντάδων μέτρων για να δουν από κοντά τους δύο νεκρούς, καλυμμένους με κουβέρτα με το κεφάλι τους να διακρίνεται μόνο.
Την ίδια ώρα, η φυλή του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης κάλεσε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να παραδώσει τη σορό του 69χρονου συνταγματάρχη ώστε να γίνει η ταφή στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, όπως προβλέπουν οι ισλαμικοί κανόνες.
«Καλούμε τον ΟΗΕ, τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) και τη Διεθνή Αμνηστία να ασκήσουν πιέσεις στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ώστε να παραδώσει τις σορούς των μαρτύρων στη φυλή μας στη Σύρτη και να επιτρέψει την ταφή τους, σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα», τονίζει η φυλή σε ανακοίνωσή της, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Rai.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο
naftemporiki