9.10.11

Επίδειξη σημαίας,εκνευρισμού και αδυναμίας έκανε η Τουρκία,στο Σούνιο.


Η “επίδειξη σημαίας” που έκαναν οι Τούρκοι με τον πλου της φρεγάτας ΚΕΜΑΛ ΡΕΙΣ,δείχνει τον εκνευρισμό που επικρατεί στην απέναντι πλευρά. Η Άγκυρα που λειτουργεί πάντα αλλά ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα σαν ανεύθυνος ταραξίας της περιοχής,προσπαθεί με παιδαριώδη τρόπο να κρατήσει ψηλά το δείκτη της έντασης στο τρίγωνο Τουρκία-Ισραήλ-Κύπρος.


Αυτό που την εκνευρίζει είναι ότι επί της ουσίας κανείς δεν φαίνεται να …τρομάζει από τις κορώνες Ερντογάν και Νταβούτογλου. Τα γεγονότα το δείχνουν:

•Ένα “πανάρχαιο” ερευνητικό σκάφος το Πίρι Ρέϊς “σουλατσάρει” νότια της Κύπρου και κάθε φορά που προσπαθεί να εισέλθει στη περιοχή του οικοπέδου 12, πέφτει πάνω σε “πλωτά τείχη” Αμερικανών,Ρώσων και Βρετανών. Οι Ισραηλινοί δεν ασχολούνται καν αφού ούτε κατά διάνοια δεν προσέγγισε τη περίμετρο ασφαλείας των 5 μιλίων που έχουν δημιουργήσει.

•Τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ …παραπονούνται για πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ, ακόμη και πάνω από τουρκικά παράλια! Και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η υπερκινητική στο Αιγαίο Τουρκική ΠΑ δεν κάνει κάτι γι΄ αυτό.

•Η υποστήριξη που απαίτησε από την Ουάσιγκτον για τις παράλογες θέσεις που εξέφρασε σχετικά με το θέμα των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο,δεν ήρθε ποτέ! Αντιθέτως οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν τη Τουρκία σαν ένα “γκρινιάρικο” παιδί! Της υποσχέθηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιπυραυλική ασπίδα, όπως υποσχόμαστε γλυκό σ΄ ένα κακομαθημένο παιδί.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Τουρκία και την στρέφουν στον θεωρητικά τουλάχιστον αδύναμο κρίκο της περιοχής. Την Ελλάδα. Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου,ο οποίος έχει παταγωδώς αποτύχει να μηδενίσει τα προβλήματα της Τουρκίας με τους γείτονες, εκτονώνουν τον εκνευρισμό τους στο Αιγαίο.

Δεν θα ξεμπλέξουμε εύκολα,γιατί πέρα από την εκτόνωση του τουρκικού θυμού,θα προκύψει και θέμα ουσίας. Όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται τώρα στην Κύπρο με το θέμα της ΑΟΖ, θα τα ζήσουμε πιθανότατα σε πολύ μεγαλύτερη ένταση όταν κάποια ελληνική κυβέρνηση -ποια;- θα αποφασίσει να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σ΄ όλη την επικράτεια κι όχι μόνο στο Ιόνιο! Η Άγκυρα κάνει μεγάλο θόρυβο στη Κύπρο για να ακούγεται μέχρι το Καστελόριζο, την Αθήνα. Μην σας πούμε μέχρι την Ουάσιγκτον.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει τώρα ψύχραιμα το θέμα,ενοχλώντας ίσως πολλούς που θα ήθελαν πιο δυναμική αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η χθεσινή με την εμφάνιση της τουρκικής φρεγάτας στο Σούνιο. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από ψυχραιμία αυτή τη στιγμή. Η Τουρκία θέλει να “τσιμπήσουμε” και δεν πρέπει να τις κάνουμε το χατήρι. Πρέπει όμως να ετοιμαστούμε για τα πραγματικά δύσκολα που έρχονται και θα θέσουν σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα,τα οποία αυτές τις ημέρες αμφισβητούνται βέβαια,όχι μόνο από τους Τούρκους αλλά και από τους…φίλους μας τους Γερμανούς. Πρέπει την ώρα μηδέν -που ίσως να μην αργήσει- όταν η Άγκυρα θα μας δείξει σημαία να είμαστε έτοιμοι να της δείξουμε το κοντάρι!
onalert