12.10.11

Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα πετρέλαια στο Ιόνιο.



 Ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για την παραχώρηση περιοχών του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου προκειμένου να γίνουν έρευνες για πετρέλαιο εκφράζει η Energean Oil, εταιρία που έχει αναλάβει από το 2007 την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Πρίνου.

Παράλληλα,σύμφωνα με το ΑΠΕ , δρομολογεί επενδύσεις για περαιτέρω έρευνες και αύξηση της παραγωγής στην περιοχή Καβάλας - Θάσου στην οποία σύμφωνα με τις μελέτες έχουν «γεννηθεί» 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία έχουν εντοπιστεί 320 εκατ. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι όλα απολήψιμα) και έχουν αντληθεί ως τώρα 110 εκατ. βαρέλια.

   

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μ. Ρήγας ανέφερε σήμερα σε εκδήλωση της εταιρίας ότι η συγκυρία, με τα εντυπωσιακά ευρήματα στο Ισραήλ, τις έρευνες στην Κύπρο και την αναταραχή στη Β. Αφρική είναι εξαιρετικά ευνοϊκή για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της έρευνας πετρελαίου στη χώρα μας. Η Energean, όπως είπε, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων έρευνας στην περιοχή της Καβάλας - Θρακικού πελάγους.

  

«Σήμερα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 11 εκατ. βαρελιών στην περιοχή τα οποία μπορούν να παραχθούν χωρίς σημαντικές επενδύσεις, ανέφερε ο κ. Μαθιός. Είμαστε βέβαιοι ότι στη λεκάνη του Πρίνου υπάρχει και άλλο πετρέλαιο, το οποίο με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορούμε να εκμεταλλευθούμε».

   

Η παραγωγή των κοιτασμάτων Πρίνος και Βόρειος Πρίνος είναι σήμερα 2.000 βαρέλια την ημέρα. Στόχος είναι το 2012 να αυξηθεί σε 4.000 βαρέλια και από το 2013 να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του πεδίου «Έψιλον», το οποίο μπορεί να αποδώσει άλλα 3.000 βαρέλια ημερησίως αλλά χρειάζεται επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και εγκατάσταση νέας πλατφόρμας στην περιοχή. Τα συνολικά απολήψιμα αποθέματα από το «Έψιλον» εκτιμώνται σε 6,3 εκατ. βαρέλια.

   

Η εταιρία ζητά από το Δημόσιο να της παραχωρηθούν τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες που έγιναν στον Πρίνο το 1993 και το 1997 (όπως υποστηρίζει, το δικαίωμα αυτό απορρέει από τη νομοθεσία) όμως, όπως αναφέρει, τα Ελληνικά Πετρέλαια που τηρούν το σχετικό αρχείο κωλυσιεργούν.

   

Η Energean βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε διαμάχη με τα Ελληνικά Πετρέλαια για ένα ακόμη ζήτημα, που αφορά την εξαγορά της πλειοψηφίας των δικαιωμάτων έρευνας στις περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θάσου (εκτός των περιοχών όπου γίνεται σήμερα παραγωγή πετρελαίου) τα οποία εξακολουθούν να ανήκουν κατά 75% στην εταιρία Calfrac, διάδοχο της Κοινοπραξίας NAPC που είχε αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων το 1981 και αποχώρησε το 1999. Η διαπραγμάτευση αφορά την εξαγορά του 70 % των δικαιωμάτων η οποία προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των ΕΛΠΕ, που κατέχουν το υπόλοιπο 25 % η οποία - κατά την Energean - αρχικά δόθηκε αλλά στη συνέχεια απεσύρθη. Από την άλλη πλευρά αναφέρεται πάντως ότι το ζήτημα αφορά αποκλειστικά την Energean και την Calfrac.

   

Ο κ. Μαθιός επανέλαβε το ενδιαφέρον της εταιρίας για μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος αερίου της Ν. Καβάλας σε αποθήκη φυσικού αερίου, μια επένδυση εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. ευρώ, η οποία όπως είπε αν δεν προχωρήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα θα χάσει την ελκυστικότητά της καθώς ανάλογα σχέδια εξετάζονται και προχωρούν σε γειτονικές χώρες.

  

Ανέφερε τέλος ότι μελετάται η υλοποίηση επένδυσης για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στα υπό εκμετάλλευση κοιτάσματα προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τους αλλά και να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος.
onalert