2.10.11

Αποβατικά ΤΟΜΑ για ένα Τάγμα Πεζοναυτών ζήτησε η Τουρκία!


Image

Σε RfI για την προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων τεθωρακισμένων αποβατικών οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού εξέδωσε το τουρκικό Ναυτικό σε συνεργασία με τον τουρκικό Στρατό (μάλλον τα θέλουν για την αντιμετώπιση των ... Κούρδων του ΡΚΚ!). Η αίτηση συλλογής πληροφοριών αφορά τα αμφίβια ΤΟΜΑ που θα εξοπλίσουν τα νέα τουρκικά αποβατικά σκάφη που ήδη ανυπηγούνται στα τουρκικά ναυπηγεία και θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια την κορυφαία απειλή για την ασφάλεια της νησιωτικής Ελλάδας.


Ειδικά το "μίνι" αεροπλανοφόρο, τυπικά LPD, που θα ναυπηγήσει η γειτονική χώρα θα δώσει την δυνατότητα επιχειρ΄σεων από το μέσον του Αιγαίου και στις δυατικές ακτές των ελληνικών νησιών που στην μεγάλη τους πλειοψήφία είναι πλημμελώς προετοιμασμένες για τέτοιους είδους αποβατικές ενέργειες.

Στο τουρκικό αίτημα ζητείται η δυνατότητα τα οχήματα (συνολικά 27) να μπορούν νε μεταφέρουν ένα Τάγμα πεζοναυτών σε ένα αποβατικό "κύμα".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το τουρκικό Ναυτικό θα αγοραστούν αρχικά 27 οχήματα (Armored Amphibious Assault Vehicles) εκ των οποίων τα 21 θα είναι για την μεταφορά του προσωπικού, 3 οχήματα θα είναι οχήματα διοίκησης, και 3 θα είναι για την περισυλλογή οχημάτων και θα υπάρξει option για άλλα 27..

Η Υπογραμματεία Πολεμική Βιομηχανίας του τουρκικού υπουργείο Άμυνας που εξέδωσε την ανακοίνωση θα συγκεντρώσει τα RfI που θα κατατεθύν σχετικά με τα τεχνοοικονομικά δεδομένα για την προμήθεια αυτή.

Αυτή την στιγμή στην παγκόσμια αγορά υπάρχουν ελάχιστα αμφίβια ΤΟΜΑ: Το κορυφαίο και με μεγαλύτερη ισχύ πυρός είναι το ρωσικό BMP-3F, το οποίο είχε βγει πρώτο και στην σχετική αξιολόγηση του Ελληνικού Στρατού, απέναντι στο αμερικανικό AAV-7 και το ιταλικό Alligator (Μ113 διαμορφωμένο σε αποβατικό), πριν από οκτώ χρόνια. Με τεράστια ισχύ πυρός (πυροβόλο των 100 χλστ. δεύτερο πυροβόλο των 30 χλστ., τρία πολυβόλα των 7,62 χλστ. κλπ) ευελιξία και υψηλή ταχύτητα παραμένει το κορυφαίο και σήμερα. .

Δεν μεταφέρει για λόγους ασφαλείας, μεγάλο αριθμό οπλιτών (9 συνολικά) γιατί αν πληγεί το σκάφος δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες απώλειες. Είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα καταθέσει προσφορά, έστω αν το BMP-3F δεν είναι σχδιασμένο για να μεταφέρει με 27 οχήματα ένα Τάγμα

Αντίθετα το αμερικανικό AAV-7A1 έχει 3,26 μ. ύψος (!) και εκπληκτική χωρητικότητα: Εκτός από το τριμελές πλήρωμα, συνολικά 25 άτομα! Δηλαδή μια διμοιρία περίπου (με τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα επάνδρωσης μονάδων τα 28 άτομα ισοδυναμούν με …λόχο).


Το αμερικανικό όχημα είναι εξοπλισμένο με το κλασικό 50άρι (12,7 χλστ) και ένα 40άρι βομβιδοβόλο Mk-19.



Η θωράκιση είναι μεσαίου επιπέδου (45 χλστ αλουμινίου) η κινητική σχέση είναι 18 ίπποι ανά τόνο και έχει ακτίνα δράσης 480 χλμ και μέγιστη ταχύτητα 64 χλμ/α/ω.

Η ανακοίνωση του RfI στην παρούσα χρονική συγκυρία, μόνο τυχαία δεν είναι: Η ολοκλήρωση σύγχρονης αποβατικής δύναμης από την Τουρκία, δίνει στην απειλή άλλο χρώμα και ποιότητα...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr