19.10.11

Εικονικές αερομαχίες και βομβαρδισμοί στο Αιγαίο

Image
  Ένα πολύ σημαντικό αεροπορικό επεισόδιο που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε "θερμό", μια εξέλιξη που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην ψυχραιμία των Ελλήνων πιλότων ήταν τελικά η σημερινή αποστολή COMAO των τουρκικών μαχητικών.

Όπως αναφέρουν απόλυτα ασφαλείς πηγές του ΓΕΕΘΑ στo defencenet.gr, τα τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν (την 18-11-2011) να στήσουν ενέδρα στα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν, με "δόλωμα" τα F-4 Terminator που εκτελούσαν την εικονική προσβολή στα δύο νησιά.


Συγκεκριμένα, τα τέσσερα F-16 καλύπτοντας τα F-4, περίμεναν τα ελληνικά μαχητικά να κάνουν την εμφάνισή τους περιμένοντάς τα σε ύψος μεγαλύτερο από αυτό που επιχειρούσαν τα F-4. Και τα τέσσερα F-16 ήταν οπλισμένα. Σε συνάντησή τους έσπευσαν δύο ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2 από την 331 Μοίρα της Τανάγρας, οπλισμένα με μικτό φορτίο βλημάτων αέρος-αέρος MICA IR και EM.

Τα τουρκικά μαχητικά, φυσικά είχαν εντοπιστεί από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από την ώρα που απογειώθηκαν από τα τουρκικά αεροδρόμια (μάλλον Μπαλίκεσιρ τα F-16 και Εσκί Σεχίρ τα F-4). Τα ελληνικά Mirage 2000-5 πλησίασαν τα τουρκικά στο ύψος των τελευταίων και κατευθύνθηκαν προς τα F-4 που είχαν πάρει θέση βομβαρδισμού.

Τότε δύο τουρκικά F-16 κατευθύνθηκαν εναντίον τους και προσπάθησαν να πετύχουν εικονικές καταρρίψεις!

Ακολούθησε σκληρή αερομαχία, αλλά α δύο Mirage δεν ήταν μόνα τους: Άλλα δύο ελληνικά μαχητικά εκσυγχρονισμέρνα F-4 AUP της 339 Μοίρας που εδρεύει στην Ανδραβίδα, είχαν απογειωθεί από την Σκύρο και με το πανίσχυρο ραντάρ AGM-65GY (το καλύτερο ραντάρ σε υπηρεσία στην Π.Α. σήμερα) είχαν εγκλωβίσει με βλήματα AIM-120 AMRAAM, τόσο τα δύο εναποπείναντα τουρκικά F-16 που εξακολουθούσαν να κινούνται σε μεγάλο ύψος, όσο και τα άοπλα F-4 που πραγματοποιούσαν εικονικό βομβαρδισμό στους Φούρνους και το Αγαθονήσι.

Η κατάσταση είχε γίνει αρκετά επικίνδυνη και αμέσως άλλα τέσσερα ελληνικά μαχητικά έλαβαν εντολή να απογειωθούν, αλλά τελικά τα τουρκικά μαχητικά αποχώρησαν, μετά την "ολοκλήρωση" της αποστολής των F-4.

Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ τόνιζαν ότι "Τέτοιες εμπλοκές είχαν να γίνουν από το καλοκαίρι του 2009, όταν στο Αιγαίο όλοι ξέραμε ότι οι Τούρκοι "κάτι ετοίμαζαν". Τις επόμενες ημέρες θα δούμε που το πάνε"...

-----------------------------------------------------------------------------------------------

(Αρχικό κείμενο): Ο "λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται": Είχαμε τουρκική εικονική προσβολή πριν από λίγο σε δύο νησιά μας.

Ένα τουρκικό "πακέτο" COMAO, δηλαδή μαχητικών κρούσης (F-4 Terminator) και εναέριας υπεροχής (F-16C), όπου τα πρώτα βομβαρδίζουν και τα δεύτερα καλύπτουν τα πρώτα, επιχείρησαν σήμερα εικονική προσβολή δύο ελληνικών νισιών στο κεντρικό Αιγαίο. Τα F-4 κινήθηκαν σε χαμηλότερα ύψη, όπου υποτίθεται ότι εξαπέλυσαν τα όπλα τους και τα F-16 πετούσαν σε μεγαλύτερα ύψη καλύπτοντας την κίνηση των μαχητικών κρούσης.

Η πρώτη τουρκική υπέρπτηση μετά από καιρό, μόνο τυχαία δεν είναι...

Ας δούμε την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ και θα επανέλθουμε.

"Ανακοινώνεται ότι σχηματισμός 8 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 F-4 και 4 F-16, εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ Βόρεια Σάμου στις 10:21.

Δύο (2) F-16 του ανωτέρω σχηματισμού κατά την διάρκεια εμπλοκής τους με Ελληνικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπέρπτηση στις 10:37 άνωθεν Ν. Φούρνων στα 19.000 πόδια και στις 10:43 άνωθεν Ν. Αγαθονησίου στα 27.000 πόδια. Ο σχηματισμός εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 10:44.

Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκαν και αναγνωρίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική".

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr