21.10.11

Βουλευτές προς Γιώργο: Πάρε αποφάσεις τώρα

Η ώρα των πολιτικών αποφάσεων πλησιάζει για την κυβέρνηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Τετάρτη. Βουλευτές όλων των τάσεων του ΠΑΣΟΚ ζητούν επίμονα πολιτική πρωτοβουλία από τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ούτως ώστε να οδηγηθούν τα πράγματα σε μια πολιτική διέξοδο.

Η κ. Βάσω Παπανδρέου, ο κ. Νίκος Σαλαγιάννης, η κ. Τόνια Αντωνίου, ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης, ανοιχτά ζήτησαν πολιτικές παρεμβάσεις. Όμως δεν είναι οι μόνοι.


Δύσκολα θα βρει κάποιος μέσα στην Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος κάποιον που να μην συμφωνεί μαζί τους, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Οι λύσεις που προτείνονται είναι οι εξής:

Α. Από τη στιγμή που τα δύο μεγάλα κόμματα δεν βρίσκουν κοινό τόπο δράσης, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση συμμετοχής σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα πολιτικών προσώπων που δεν βρίσκονται σήμερα εν δράση. Ωστόσο απορρίπτεται η επιλογή κυβέρνησης τεχνοκρατών όσο και αν στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται να συμμετέχουν άνθρωποι από τον τραπεζικό τομέα ή της ευρύτερης αγοράς.

Β. Οι εκλογές αν και πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει πως θα ήταν επιλογή καταστροφής επανέρχονται στη συζήτηση. Αν τελικά ο κ. Παπανδρέου αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές αυτό θα έχει γίνει σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Γ. Η τρίτη και πιο απίθανη λύση που προκρίνεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη της τοποθέτησης στη θέση του πρωθυπουργού, ενός προσώπου όσο γίνεται κοινής αποδοχής. Το πρόσωπο αυτό δεν θα είναι ένας πρώην πρωθυπουργός αφού θεωρείται δεδομένο ότι με κανέναν από τους δύο κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή (ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορούσε λόγω ηλικίας) ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί. Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, για πολλούς είναι μια ιδανική επιλογή. Όμως φαίνεται ότι ο ίδιος δεν το επιθυμεί.

Πάντως τα βλέμματα των στενών συνεργατών του πρωθ8υπουρού έχουν στραφεί στην Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής της Κυριακής και της Τετάρτης θα επηρεάσουν αν όχι θα καθορίσουν τις έπειτα εσωτερικές πολιτικές διεργασίες.
newsbomb