20.10.11

Η απάντηση της Λούκας Κατσέλη για την διαγραφή της - Η επιστολή του Πρωθυπουργού


Υπερψηφίστηκε και το επίμαχο άρθρο 37 με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά σε σύνολο 298 βουλευτών.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δεν κατάφεραν τελικά να μεταπείσουν την Λούκα Κατσέλη που καταψήφισε τελικά το επίμαχο άρθρο και διαγράφηκε από τον πρωθυπουργό. 


Η επιστολή του Πρωθυπουργού 
Η σημερινή ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου, όπως και η χθεσινή επί της αρχής, δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης. Για την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες. Για τη διασφάλιση της 6ης δόσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των άμεσων δημοσιονομικών μας αναγκών.

Για την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας και την ομαλή πορεία της χώρας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο. Για το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Η κυβέρνηση, σε όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την ενσωμάτωση αλλαγών και προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές και την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν αυτών και με δεδομένη την δήλωση και σε εμένα ότι έχει αμετάκλητα αποφασίσει να μην υπερψηφίσει συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, σας ενημερώνω κ. Πρόεδρε, ότι από σήμερα η βουλευτής Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση της Λούκας Κατσέλη για την διαγραφή «Αποδομούνται οι θεσμοί »
Λυπάμαι για αυτή την απόφαση. Από τη δική μου τη μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠΑΣΟΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως, θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα. Για αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους.

Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας προσπάθησαν να πείσουν την Λ. Κατσέλη να μην καταψηφίσει το άρθρο 37. Η πρώην υπουργός είχε το πρωί συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό.

Η ώρα της ψηφοφορίας για την Λούκα Κατσέλη 


Ο Ευ. Βενιζέλος όπως δήλωσε από το βήμα της βουλής θα συναντηθεί με την Λούκα Κατσέλη παρουσία και του Γ. Κουτρουμάνη προκειμένου να δούν - όπως είπε - ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στο επίμαχο άρθρο. Τελικά η πρώην υπουργός στην ονομαστική ψηφοφορία ψήφισε: «ναι σε όλα εκτός από το 37». 



Σύγκρουση Τσίπρα - Βενιζέλου 
Η φράση «ομερτά» του Αλέξη Τσίπρα αλλά και το γεγονός ότι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η έχει επιλέξει στρατηγική έντασης άναψε τα «αίματα στην βουλή». Ο Ευ. Βενιζέλος τον κάλεσε σε έντονο ύφος τον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει.



Ο Υπουργός Οικονομικών πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «τσάμπα μάγκα που σημαίνει όταν κάποιος κάνει φτηνό λαϊκισμό» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και κατέθεσε στα πρακτικά της βουλής τις επιστολές που είχε στείλει τόσο ο ίδος όσο και ο Πρωθυπουργός στην επικεφαλής του ΔΝΤ.



«Αδυνατώ να ψηφίσω το άρθρο 37» είπε από το βήμα της Βουλής η Λ.Κατσέλη, η οποία αυτή επιμένει ότι θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο του πολυνομοσχεδίου, καθώς δεν έχουν υπάρξει αλλαγές «Με το άρθρο 37 οι κλαδικές δεν παγώνουν απλώς αλλά ουσιαστικά καταργούνται» υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.



Νωρίτερα, την πρόθεση της να υπερψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου εξέφρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η κυρία Βάσω Παπανδρέου.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι είχε αποφασίσει να καταψηφίσει την επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου, αλλά όπως αποκάλυψε είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος της είπε ότι «έστω και αν ένα άρθρο καταψηφιστεί δεν θα εκταμιευτεί η 6η δόση». «Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη. Ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους».



Η κυρία Παπανδρέου, ωστόσο, έστειλε παράλληλα και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι: «Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα. Είναι η τελευταία φορά. Μετά πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει», κατέληξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Υπερψήφιση όλων των άρθρων του πολυνομοσχεδίου ζητεί ο Ευ. Βενιζέλος
Στο μεταξύ, σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξελίσσεται στο Κοινοβούλιο η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο, λίγο πριν από την κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, προσπάθησε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να εξασφαλίσει την θετική ψήφο όλων των βουλευτών στις επιμέρους διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. «Για να πετύχουμε στην διαπραγμάτευση πρέπει να έχουμε εισιτήριο αξιοπιστίας και αυτό θα είναι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο σύνολο του. Όλων των διατάξεων ιδίως εκείνων που έχουν αναγορευτεί σε συμβολικό και πολιτικό κριτήριο από την τρόικα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ συνέχισε: «Αν δεν ψηφιστούν τότε δεν χρειάζεται καν να πάμε στις Βρυξέλλες την Κυριακή. Ούτε εγώ, ούτε ο Πρωθυπουργός. Τότε η χώρα θα είναι πάλι ο αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι η ώρα του μεγάλου ναι και του μεγάλου όχι για το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα και προς τον ΛΑ.Ο.Σ. να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. «Η χώρα θέλει να τη σώσουμε. Όταν ξεκινάμε μία δουλειά πρέπει να την τελειώσουμε. Σας καλώ να υπερψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο», είπε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.

«Δεν θα δώσουμε στήριξη σε μία αναιμική κυβέρνηση. Παραιτηθείτε πριν από την Δευτέρα και εμείς θα δεχτούμε να συζητήσουμε» απάντησε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.



Αίσθηση πάντως προκάλεσε και η τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας, λίγες μόλις ημέρες μετά την «επιστολή των τριών». Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην Ολομέλεια, απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση και πρότεινε μία πλατφόρμα πέντε σημείων, στην οποία, όπως είπε, θα μπορέσουν να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα. «Λίγες μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε ένα εθνικό πλαίσιο με πέντε σημεία στα οποία μπορούμε να συγκλίνουμε.Να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, να αλλάξει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, να υπάρξει μία άλλη πολιτική, να πούμε ότι οι καταθέσεις σε ευρώ είναι εγγυημένες, να συμφωνηθεί τρόπος αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων και να εξασφαλίσουμε ότι ελληνικό χρέος είναι αξιόπιστα βιώσιμο.

Η τοποθέτηση της κυρίας Διαμαντοπούλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. «Εγώ δέχομαι τους πέντε άξονες της κυρίας Διαμαντοπούλου αλλά να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός και να πάμε σε νέα κυβέρνηση» απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

«Αυτά που είπε η κυρία Διαμαντοπούλου είναι δικές της προτάσεις ή εκφράζει την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης από την ΝΔ. «Γιατί αν είναι δικές της, δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Αν η κυβέρνηση έχει μία θέση, ας έρθει η Υπουργός να την ανακοινώσει. Εδώ βλέπουμε στελέχη που έχουν μπει στην κούρσα διαδοχής», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Κατανοώ την ανάγκη σας να εκφράσετε την ομάδα των τριών στη Βουλή. Βλέπω μία κυβέρνηση σπαρασσόμενη, σε κλίμα αποσύνθεσης», ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
real