20.10.11

Σε πάνδημο κλοιό η Βουλή

11 το πρωί, ώρα... Συντάγματος


Σε διήμερη περικύκλωση του Κοινοβουλίου μετατράπηκε η 48ωρη κινητοποίηση των συνδικάτων για το πολυνομοσχέδιο αποσύνθεσης των συλλογικών συμβάσεων, της εργασιακής εφεδρείας, των νέων -ακόμη υψηλότερων- φόρων και της μισθολογικής καθήλωσης στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Μετά τη χθεσινή πάνδημη κινητοποίηση, τόσο στην Αθήνα όσο και σε ολόκληρη την περιφέρεια, όπου έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν σήμερα με νέα απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 11 το πρωί και ενώ εντός του Κοινοβουλίου θα διεξάγονται η κρίσιμη συζήτηση και η ψηφοφορία επί του επίμαχου πολυνομοσχεδίου.

Η βιαιότητα των παρεμβάσεων, οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα και κυρίως το άδικο και το άδηλο -ως προς τη διάρκεια αυτών των επεμβάσεων- αυτών των μέτρων έχουν ριζοσπαστικοποιήσει τους πολίτες κάθε κοινωνικού στρώματος. Οι οποίοι βλέπουν μόνο θυσίες χωρίς διέξοδο και χρονικό περιορισμό. Παράλληλα η μαζικότητα των τελευταίων κινητοποιήσεων και η αυθόρμητη συμμετοχή των διαδηλωτών επανέφεραν με θριαμβευτικό τόνο δύο απλές αλήθειες των κοινωνικών κινητοποιήσεων: η ισχύς βρίσκεται στην ενότητα και οι κινητοποιήσεις δεν «χτυπιούνται» από κάθε είδους προβοκάτορες, όταν είναι μαζικές...
Με αυτό το δεδομένο τα χθεσινά επεισόδια είναι ήσσονος σημασίας, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι διαδηλωτές -και ευτυχώς- δεν είχαν «καθοδήγηση», ενώ πέρσι σε αντίστοιχης ή μικρότερης έκτασης κινητοποιήσεις θρηνήσαμε θύματα αλλά και το γεγονός ότι τα συνδικάτα σήμερα θα διοργανώσουν την πρώτη ενωτική εκδήλωση έπειτα από σχεδόν 16 έτη. Στο Σύνταγμα, όπου καλούν τους εργαζομένους στις 11 π.μ. σε απεργιακή συγκέντρωση κατά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πάρει μέρος και το ΠΑΜΕ.
«Ενα mail της τρόικας»
«Αυτή η πολιτική δεν έχει μέλλον και όσοι την εκφράζουν επίσης δεν έχουν μέλλον». Με αυτή την κατακλείδα συνόψισε τις εξελίξεις και προδιέγραψε τα επόμενα βήματα της ΓΣΕΕ ο πρόεδρός της Γ. Παναγόπουλος. Ενώ από την εξέδρα της συγκέντρωσης ο οργανωτικός γραμματέας της εργατικής Συνομοσπονδίας, Β. Μουτάφης, τόνισε: «Ενα mail της τρόικας είναι αρκετό για να πάρουν πίσω τις κατακτήσεις δεκαετιών... Οι μεγαλύτερες συντεχνίες είναι όσοι συμμετέχουν στη νεοφιλελεύθερη διαπλοκή».
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς αναρωτήθηκε: «Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως παίρνει αυτά τα σκληρά μέτρα για να σώσει τη χώρα! Αλλά με ποιο κύρος; Ποια αξιοπιστία και ποια προοπτική θα έχει αυτή η χώρα;»
«Τα "εγκλήματα" εις βάρος του λαού στο όνομα της δήθεν σωτηρίας της χώρας συνεχίζονται» αναφέρει ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης.
«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) και πρωτόγνωρη κινητοποίηση αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για τη συνολική κλιμάκωση του αγώνα μας, που θα πρέπει να αποκτά ολοένα και περισσότερα πολιτικά χαρακτηριστικά, μέχρι την απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης και την ακύρωση του συνόλου των νεοφιλελεύθερων πολιτικών» αναφέρει η Αυτόνομη Παρέμβαση.
enet