7.10.11

Καταψήφισε την «υφαλοκρηπίδα» Τουρκίας - κατεχομένων το κόμμα του Ταλάτ

Λευκωσία: Έκπληξη προκάλεσε στην Αγκυρα η απόφαση του Ρεμπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να καταψηφίσει τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης «υφαλοκρηπίδας» μεταξύ Τουρκίας και τουρκοκυπριακής ηγεσίας. 
H Τουρκία διαμηνύει ότι θα μετακινήσει το βάρος των ερευνών της για εντοπισμό υδρογονανθράκων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, κάλεσε το κόμμα του Ταλάτ να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία διαμηνύει ότι θα μετακινήσει το βάρος των ερευνών της για εντοπισμό υδρογονανθράκων από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα δεν είχε πρόθεση να διεξάγει έρευνες στη Μεσόγειο, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προχωρούσε σε έρευνες. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να φύγουν από τη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει μονομερώς σε έρευνες παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Να αλλάξει γνώμη για τη «συμφωνία» το ΡΤΚ ελπίζει ο Μπαγίς
Ελπίζω το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα ν' αλλάξει γνώμη, δήλωσε ο Υπουργός για θέματα ΕΕ της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς σχολιάζοντας την απόφαση του τ/κ κόμματος να καταψηφίσει στη ''βουλή'' την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους που αφορά την υφαλοκρηπίδα.

Κατά τη διάρκεια υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του τουρκικού Υπουργείου για θέματα ΕΕ και του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών στην Αγκυρα, ο κ. Μπαγίς ερωτηθείς για το θέμα απάντησε: ''θα ήθελα να επισημάνω ότι κάθε πολιτικός παράγοντας στην Κύπρο πρέπει να θυμάται ότι το Κυπριακό είναι εθνική υπόθεση. Ελπίζω το ΡΤΚ να ξανασκεφτεί αυτή την απόφαση''.

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν είπε ότι δεν χρειάζεται ομοφωνία για την έγκριση της ''συμφωνίας'' από την ψευδοβουλή, αλλά πλειοψηφία, ευχόμενος όπως και στην ε/κ πλευρά - όπως είπε - αυτού του είδους οι συμφωνίες να περάσουν από τη ''βουλή'' με ευρεία πλειοψηφία. ''Αυτό που έγινε (η απόφαση του ΡΤΚ) ήταν μεγάλη έκπληξη, δεν περίμενα κάτι τέτοιο''.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η χθεσινή συνεδρία της λεγόμενης επιτροπής νομικών και πολιτικών εργασιών, όπου θα συζητούνται η ''συμφωνία'' Τουρκίας - ψευδοκράτους αναβλήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του ψευδοπρωθυπουργού, Ιρσέν Κιουτσιούκ.

Η ''επιτροπή'' αυτή απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρεις ''βουλευτές'' του κόμματος Εθνικής Ενότητας και δύο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος. Μετά την εξέταση της ''συμφωνίας'' από τη λεγόμενη επιτροπή θα παραπεμφθεί στην ''ολομέλεια'' της ψευδοβουλής. Ωστόσο, η ''κοινοβουλευτική'' ομάδα του ΡΤΚ προχθές το βράδυ έλαβε απόφαση να καταψηφίσει την εν λόγω ''συμφωνία''. Αρνητική στάση αναμένεται να τηρήσει και η ''κοινοβουλευτική'' ομάδα του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Εκτός από τους 27 ''βουλευτές'' του ΚΕΕ, τη ''συμφωνία'' αναμένεται να στηρίξουν το τ/κ Δημοκρατικό κόμμα (δύο ''βουλευτές''), το κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης (2) και το κόμμα Δημοκρατίας και Ασφάλειας (1).

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ/infognomon politics