20.10.11

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ και σήμερα


Ρεπορτάζ:  • Αχιλλέας Βουνάτσος,
                   • Γιώργος Διαμαντάκης,
                   • Κλέλια Γιαρίμογλου 

 
Επανακατέλαβαν λίγο πριν τις 16:00 το απόγευμα την πλατεία Συντάγματος οι διαδηλωτές.
Μετά την επέμβαση της αστυνομίας η οποία έκανε χρήση χημικών, αλλά και την σωστή περιφρούρηση από τα μέλη του ΠΑΜΕ, οι κουκουλοφόροι οπισθοχώρισαν.
Συμπλοκές σημειώνονται αυτή την ώρα μπροστά από το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στο φραγμό του ΠΑΜΕ στην οδό Καραγιώργη Σερβίας.

Μάχες σώμα με σώμα και πολλοί τραυματίες στην πλατεία Συντάγματος, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν διαδηλωτή σοβαρά τραυματισμένο που μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό".
Μετά από πολύ ώρα εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ και έκαναν χρήση χημικών απωθώντας τους διαδηλωτές και κουκουλοφόρους.
Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ.
Μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη κουκουλοφόροι έφτασαν μόλις λίγα μέτρα από τη Βουλή. Αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να τους απωθήσουν. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 22 προσαγωγές.
Ηχηρό παρόν μπροστά από το Κοινοβούλιο δίνουν και σήμερα χιλιάδες πολίτες που αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για εργασιακή εφεδρεία, ενιαίο μισθολόγιο και καταστρατήγηση των εργασιακών συμβάσεων.
Περισσότεροι από 70.000 διαδηλωτές βρέθηκαν σήμερα μπροστά από το Κοινοβούλιο, φωνάζοντας ένα δυνατό«όχι» στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή.
Μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι τα πράγματα ήταν ήρεμα, χωρίς επεισόδια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διαδηλωτές κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για περιφρούρηση της συγκέντρωσης, ώστε να μην παρεισφρήσουν κουκουλοφόροι, κρανοφόροι και άλλοι που αμαυρώνουν τις μαζικές διαδηλώσεις.
Από νωρίς το πρωί η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο διακόπτοντας την κυκλοφορία σε αρκετούς δρόμους.
Αποκλεισμένη είναι η Βασιλίσσης Σοφίας από τη συμβολή της με την Αμαλίας έως το ύψος της Ηροδότου ενώ και τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας οδηγούνται στην οδό Κανάρη καθώς η έξοδος προς Βασιλίσσης Σοφίας είναι κλειστή. Κλειστή και η Ηρώδου Αττικού.
Κλειστή είναι η Αλεξάνδρας στην άνοδο από Πανόρμου. Η κάθοδος της Λ. Κηφισίας από Πανόρμου. Κλειστή και στα δύο ρεύματα είναι και η Β. Κωνσταντίνου. Η Καλλιρρόης από Βούρβαχη έως Λ. Βουλιαγμένης. Η Ακαδημίαςαπό Κανάρη έως Β. Σοφίας και η Σταδίου από την Αιόλου.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, συγκεντρώθηκαν στις 11:00 στο Σύνταγμα, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, το οποίο συγκεντρώθηκε από νωρίς το πρωί γύρω από το Κοινοβούλιο.
Ένα μπλοκ βρίσκεται ήδη στην αρχή της Ηρώδου Αττικού, όπου έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες αποτρέπεουν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν προς το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο.
Οι πρώτοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα λίγο πριν τις 08:00 το πρωί, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζί με το ΠΑΜΕ περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο, δημιουργώντας ένα ανθρώπινο κύμα, έτοιμο να πνίξει το κοινοβούλιο.
Λίγο πριν τις 07:00 το πρωί, η Βασιλίσσης Σοφίας μπροστά στη Βουλή έχει κλείσει και έχει τοποθετηθεί οσιδερένιος φράχτης. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμειναν όλη τη νύχτα μπροστά από τη Βουλή, ενώ ήδη από νωρίς το πρωί έχουν αρχίσει να ενισχύονται και να μετατρέπουν την περιοχή πέριξ του Κοινοβουλίου σε φρούριο.
Οι καταστηματάρχες έχουν βάλει «λουκέτο» και σήμερα στα μαγαζιά τους, ενώ τα ξενοδοχεία στο κέντρο κρατούν τις πόρτες τους σφραγισμένες.
Newsbomb