29.10.11

«Τρέμουν» τις εκλογές

«Τρέμουν» τις εκλογές
Μια ιδιότυπη εσωτερική διαμάχη έχει ξεσπάσει τις τελευταίες δέκα ημέρες στα υψηλά πατώματα της κυβέρνησης.


Χωρίς να υπάρχουν «φωνές» ή εντάσεις, από τη μια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται ότι προετοιμάζει το έδαφος, αν όχι σπρώχνει τα πράγματα, για τη διεξαγωγή μιας άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Από την άλλη συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου απορρίπτουν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο.


Τα πράγματα έχουν ως εξής: ο Γιώργος Παπανδρέου σταθερά δυο χρόνια τώρα, αρνείται κάθε συζήτηση για προσφυγή στις κάλπες. Το έχει αποδείξει πολλές φορές. Ακόμα και τον Ιούνιο που άνοιξε μια συζήτηση συγκυβέρνησης με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, την άνοιξε στη βάση της μη προσφυγής στις κάλπες. Μάλιστα, για όσους θυμούνται, η διαφωνία ήταν αυτή ακριβώς: ο Σαμαράς έλεγε η κυβέρνηση συνεργασίας να έχει ζωή το πολύ τρεις μήνες, ο Παπανδρέου επέμενε να είναι μακράς πνοής.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει εκλογές. Τελεία και παύλα.

Από τη μεριά της Ζαλοκώστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος βλέπει ότι μέρα με τη μέρα το πολιτικό του κεφάλαιο εξαντλείται σε μια προσπάθεια να κάνει τα στραβά που πήρε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ίσια. Αντ’ αυτού δεν του έχει βγει τίποτα. Ξεκίνησε με την ορμή μιας νέας διαπραγμάτευσης, όπως ο ίδιος δήλωνε, και κατέληξε να υποστηρίζει την πολιτική Παπακωνσταντίνου, όταν η Τρόικα τον άφησε στα κρύα του λουτρού και αποχώρησε για ένα μήνα από την Ελλάδα. Ο Βενιζέλος επιθυμεί διακαώς εκλογές. Προσπαθεί να πείσει τους συναδέλφους του για την αναγκαιότητα ψήφισης στη Βουλή της νέας συμφωνίας με 180 βουλευτές.

Σύμφωνα με το «Το Βήμα» το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ιστορικά χαμηλά και δημοσκοπικά έχει πέσει στο 14%! Μπορεί να δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών να παρασυρθεί στο σπιράλ πολιτικού θανάτου μαζί με τον πρωθυπουργό; Δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς καλά τον Βενιζέλο για να πει πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ότι μέσα διαθέτει, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, θα κάνει τα πάντα για να πάει η χώρα σε εκλογές. Ήδη το σύνθημα «άλλο Βενιζέλος και άλλο βενιζελικοί» λειτουργεί προς αυτό το σκοπό. Η παραδοσιακή ομάδα βουλευτών που έχει κάνει φιλότιμες προσπάθειες να εμφανιστεί ότι έχει αποκοπεί από αυτόν, προκειμένου την κατάλληλη στιγμή να τον απεγκλωβίσει χωρίς να θεωρηθεί ότι εφαρμόζουν δικά του σχεδιάσματα. «Έχουν γνώση οι φύλακες», απαντούν οι προεδρικοί βουλευτές.

Ότι και να γίνει, το λυπηρό είναι πως στην κρισιμότερη στιγμή της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια, οι πολιτικοί που έχουν αναλάβει το βάρος της σωτηρίας, δρουν στη βάση προσωπικών στρατηγικών.
newsbomb