17.10.11

Με ασκήσεις υψηλής έντασης οι ΕΔ εγγυώνται εδάφη και έλεγχο


Image
Με υψηλή ένταση το ΓΕΣ συνεχίζει να εκτελεί ασκήσεις ακριβώς επάνω στην οριογραμμή με την Τουρκία θέλοντας να δείξει ότι ανεξάρτητα με το τι γίνεται στο εσωτερικό μέτωπο οι ένοπλες δυνάμεις αποτελούν εγγύηση ασφάλειας για όποιον σκεφθεί να προχωρήσει σε κάποιο απονενοημένο διάβημα. Αυτή τη φορά ήταν σειρά των 79 και 80 ΑΔΤΕ σε Σάμο και Κω να εκτελέσουν αντίστοιχα ασκήσεις με αποκλειστικό σκοπό την άμυνα Εθνικού εδάφους.
Την ώρα που οι απεργίες διαδέχονται η μια την άλλη, το πολιτικό σκηνικό θυμίζει «καζάνι» που βράζει, κάποιοι δεν απεργούν, δεν κατεβαίνουν σε πορείες αντίθετα εργάζονται νυχθημερόν για αυτό που διάλεξαν με ευθύνη να κάνουν: Την άμυνα και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Πρόκειται για τους ακρίτες των νησιών μας, μόνιμοι και κληρωτοί αποτελώντας ουσιαστικά το μόνο «ανάχωμα» που χωρίζει όλους τους υπόλοιπους «εμάς» από τις απειλές του Ερντογάν.

Η πρώτη και έγκαιρη αναχαίτιση των δυνάμεων εισβολής σε ένα νησί είναι και η κρισιμότερη παράμετρος της άμυνάς του αποτρέποντας στον εχθρό να δημιουργήσει προγεφύρωμα. Η ευελιξία των δυνάμεων αλλά και η τακτική τους ανάπτυξη στη νησιωτική ενδοχώρα είναι ένα από τα θέματα πουν ασκούνται συχνά οι δυνάμεις που εδρεύουν στα νησιά του Α. Αιγαίου.
Αυτό αφορούσε και η άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) που πραγματοποιήθηκε από μονάδες του Στρατού σε Σάμο και κω. Πιο συγκεκριμένα μεταξύ 12 και 13 Οκτωβρίου και στην περιοχή ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ στη Σάμο, μονάδες του νησιού ασκήθηκαν στον κρίσιμο ρόλο της αποτροπής κατάληψης και ανακατάληψης νήσου, πραγματοποιώντας την άσκηση «Ποσειδών» 2011. Στην άσκηση όπου δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στις επιχειρήσεις καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου και ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες συμμετείχαν αμφίβιοι καταδρομείς του Στρατού και με πλωτά μέσα, ενώ ευρεία ήταν η χρήση συστημάτων νυχτερινής σκόπευσης και σήμανσης.

Image
Image
Image
Σχεδόν παράλληλα άσκηση ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε και στη Κω από μονάδες της 80 ΑΔΤΕ. Η άσκηση αφορούσε το εξαήμερο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης, και όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες σε αυτό ασκήθηκαν Τ/Θ μονάδες του που εδρεύουν στο νησί όπως άρματα μάχης M-48MOLF, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1  αλλά και Τ/Θ οχήματα VBL.
Image
Image
Image
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr