17.10.11

Επίδειξη δύναμης της ΠΑ προς κάθε ενδιαφερόμενο...

Image 

H 335M η παλαιότερη εν ενεργεία Μοίρα της ΠΑ γιόρτασε τα 70 χρόνια σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στην ΑΒ  Αράξου πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων και εντυπωσιακές επιδείξεις προσβολής αεροδρομίου.
Σε μια περίοδο όπου καθημερινά η ΠΑ δίνει το παρών στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να έχουν ξεκινήσει πάλι να επιζητούν εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά και την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου να βρίσκεται σε μια περίοδο αστάθειας, εξαιτίας των τουρκικών απειλών, η 335Μ δίνει το μήνυμα εκ μέρους και όλης της ΠΑ πως και έτοιμη είναι αλλά και ισχυρή για να αποτρέψει στην γένεσή της απόπειρα εναντίον του ελληνισμού. 






ImageH

Σε μια χρονική στιγμή που όλοι μιλούν για την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, του κράτους γενικότερα, η ΠΑ είναι εδώ για να υπενθυμίσει σε αυτούς που ονειρεύονται εξαιτίας αυτής της κατάστασης τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων, ότι «πλανώνται πλάνην οικτράν».
Image
Aπό το χώρο της εκδήλωσης έξω από το υπόστεγο συντήρησης της Μοίρας. Διακρίνεται το επετειακά βαμμένο Α-7E «Τίγρης» © Γιάννης Ρηγόπουλος
Υπάρχουν κάποια στεγανά που η κρίση –κρίση εθνικής αυτοπεποίθησης κύρια- δεν έχει εισχωρήσει, και δεν πρόκειται να εισχωρήσει γιατί απλά αυτό είναι αδιανόητο και δεν συνιστά εναλλακτική.
Αυτό ήταν και το πνεύμα της ομιλίας του παλαίμαχου της Αεροπορίας ο Αντιπτέραρχου Γεώργιου  Πλειώνη 91 ετών σήμερα, ο οποίος με μια δήλωσή του απέσπασε  αναφωνήματα επευφημίας αλλά και  το μειδίαμα στα πρόσωπα των στελεχών καταδεικνύοντας τις σημερινές απαιτήσεις:
«Και την αποτελεσματικότητα της 335 Μοίρας, αν μπορείτε, να την μεταφυτέψετε όχι σε πολεμικές Μοίρες της Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων –αυτοί κάνουν καλά την δουλειά τους– αλλά και σε άλλα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης». 
Image
Ο ΥΦΕΘΑ Κωνσταντίνος  Σπηλιόπουλος με τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) ΒασίλειοςΚλόκοζα και την  ηγεσία της ΠΑ © Γιάννης Ρηγόπουλος
Ο παλαίμαχος αεροπόρος, δίνοντας το μήνυμά του προς τον πολιτικό κόσμο ζήτησε  ο τελευταίος να σταματήσει να απαξιώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι στρατιωτικοί τόσο απέναντι στις αντιξοότητες της ίδιας τους της αποστολής όσο και σε αυτές που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση που πλήττει τους πάντες, αλλά κυριότερα να παραδειγματιστεί από την αποτελεσματικότητα της ΠΑ και των ΕΔ γενικότερα.
Image
Το πλήρωμα της τετράδας  που πραγματοποίησε την αεροπορική επίδειξη εμπρός από το επετειακό αεροσκάφος.© Γιάννης Ρηγόπουλος
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο ΥΦΕΘΑ Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος  ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας  καθώς  και ο αρχηγός ΑΤΑ ο οποίος πέταξε μάλιστα στις 13 του ιδίου Μήνα με μαχητικό της Μοίρας F-16D Adv.  διαπιστώνοντας και ο ίδιος το υψηλό επίπεδο που βρίσκεται η Μοίρα.
Μια ξεχωριστή παρουσία που τίμησε ιδιαίτερα την εκδήλωση ήταν αυτή του Αντιπτέραρχου (Ι) εν αποστρατεία και  ηλικίας 91 ετών  σήμερα Γεωργίου Πλειώνη ο οποίος είχε λάβει μέρος στις πρώτες επιχειρήσεις της Μοίρας κατά την διάρκεια του Β΄ΠΠ εναντίον της γερμανικής Luftwaffe.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εικονική προσβολή του αεροδρομίου από τετράδα μαχητικών της Μοίρας.
Η 335Μ «Τίγρης» είναι η παλαιότερη εν ενεργεία Μοίρα της ΠΑ, Συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
Οι πρώτοι πιλότοι της Μοίρας ήταν στελέχη της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που είχαν σταλεί στο Ιράκ από το 1940 για να εκπαιδευτούν από τους Βρετανούς, καθώς και αρκετοί πιλότοι που κατέφυγαν στην περιοχή μετά την κατάληψη της Ελλάδας, για να συνεχίσουν τον αγώνα ως την απελευθέρωση της χώρας.
Σήμερα η 335Μ επιχειρεί με 30 αεροσκάφη F-16C/D Adv.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr