27.10.11

Επικίνδυνα "σχέδια και παιχνίδια" με το φυσικό αέριο,στη Κύπρο

Στη Κύπρο έχει αρχίζει να παίζεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το φυσικό αέριο.Ένα παιχνίδι που αποκαλύφθηκε μετά από την κορύφωση της αντιπαράθεσης της υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου με τον διευθυντή της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Σόλων Κασίνη.
Η κυπριακή κυβέρνηση καθυστερεί την έναρξη του β΄ γύρου αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ,αν και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τουλάχιστον 40 εταιρείες κολοσσούς.



Η υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου αφήνει να εννοηθεί με όσα δηλώνει ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων αυτή τη στιγμή είναι «άχρηστος» αφού η Τουρκία απειλεί και προκαλεί προβλήματα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από την άλλη ο Σόλωνας Κασίνης, ο οποίος επιτακτικά ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα , τέθηκε εκτός, αφού φαίνεται πως η Πραξούλα Αντωνιάδου, έχει κατά νου την πολιτικοποίηση του ζητήματος ενέργεια ούτως ώστε να επιτευγχθούν οι οραματισμοί της για μια ενεργειακή συμμαχία Κύπρου Τουρκίας, όπως αυτή διατυπώνεται στην έκθεση “The Day After III”,υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το SigmaLive

Τι είναι αυτή η έκθεση;
Η Τουρκάλα καθηγήτρια Οικονομικών σε "πανεπιστήμιο" των κατεχομένων (εργάστηκε και στην ψευδοβουλή ως οικονομολόγος) Ozle Oguz Hislal και η Ιρλανδή Οικονομική Αναλύτρια Fionna Mullen συνέταξαν μία έκθεση στην οποία μελετούνται διάφορα οικονομικά σενάρια και προοπτικές οι οποίες σύμφωνα με τους συγγραφείς προκύπτουν από την ενδεχόμενη «επανένωση» της Κύπρου.

“Στο τρίτο μέρος της έκθεσης, οι συγγραφείς βλέπουν μάλιστα στα μάτια του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο η Πραξούλα Αντωνιάδου συνάντησε τον Φεβρουάριο του 2010 στην Τουρκία, την πρόθεση για αλλαγή στη στρατηγική της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τη στάση του ιδίου στο κυπριακό αλλά και στις πρόσφατες έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ”,αναφέρει στο ρεπορτάζ του το SigmaLive.

Αναφέρεται επίσης η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ρωσία, που ως γνωστό αποτελεί το νούμερο ένα παροχέα φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση, η στρατηγική θέση της Τουρκίας, αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημα μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, θα βοηθούσε στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Αίγυπτος, Κύπρος και Τουρκία, εις περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα μπορούσαν να συνδεθούν μέσω υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου, που θα αποτελούσαν την προέκταση του αγωγού Μπακού Τζεϊχάν της Τουρκίας.

Παρόλα αυτά, το κυπριακό αποτελεί εμπόδιο στους οποιουσδήποτε οραματισμούς της Πραξούλας Αντωνιάδου και των υπολοίπων συγγραφέων της έκθεσης, αφού εκτός από το γεγονός πως η σύνδεση των αγωγών είναι πρακτικά αδύνατη λόγω των πολιτικών συνθηκών, υπάρχει επιφυλακτικότητα εκ μέρους των ενδιαφερομένων επενδυτών στα κεφάλαια ενέργειας. Την ίδια ώρα το κεφάλαιο «ενέργεια» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να ανοίξει λόγω του κυπριακού.

Στην έκθεση η Κύπρος παρουσιάζεται ως το κυριότερο εμπόδιο για να μετατραπεί η Τουρκία ως ένα εκ των μεγαλύτερων διαμετακομιστικών σταθμών φυσικού αερίου της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την έκθεση η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να διοχετεύει μέσω των αγωγών της 121 τόνους πετρελαίου. Μέχρι το 2005 προβλέπεται ότι από τους αγωγούς της Τουρκίας θα περνά το 6-7% του πετρελαίου ανά το παγκόσμιο ενώ μέχρι το 2020 θα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο διανομέα στον κόσμο.
Από τους αγωγούς της Τουρκίας περνούν επίσης σημαντικά ποσοστά ρωσσικού και τουρκικού πετρελαίου τα οποία καταλήγουν σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Ένας από αυτούς αγωγούς αυτούς είναι ο Blue Stream 2 ο οποίος θα ενώνει την Τουρκία με την Συρία, το Λίβανο και το Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου. Ο αγωγός αυτός όμως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αφού πρέπει να περάσει από την Κύπρο κάτι που δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη λύση του κυπριακού.
onalert