12.10.11

Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις απειλές

Κομισιόν: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις απειλέςΝα σταματήσει άμεσα τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το θέμα των ερευνών στην ΑΟΖ, καλεί την Αγκυρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
 "Η έκθεση δεν πρέπει να σαμποτάρεται από τις γεωτρήσεις" απαντά ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για τα θέμα της ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση προόδου της Κομισιόν διαπιστώνεται επιβράδυνση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, καθώς τον τελευταίο χρόνο δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι στηρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες προς εξέυρεση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική της οικονομική ζώνη.
"Δεν χωρούν απειλές για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, πηγές έντασης και γενικά δράσης που θα αντιβαίνουν στο πνεύμα της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών", προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, ο οποίος κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Κυπριακό, η Επιτροπή σημειώνει ότι, με δεδομένο ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών βρίσκονται σε μια εντατική φάση, είναι καθοριστικής σημασίας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμβάλουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε κάλεσε τους δύο ηγέτες στην Κύπρο να καταβάλουν προσπάθειες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως πριν από την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην έκθεση γίνεται αναφορά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωσή τους και υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης στα διμερή ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαφορών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε επίσημες διαμαρτυρίες σχετικά με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Σημειώνεται ότι η απειλή casus belli σχετικά με την πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων εξακολουθεί να ισχύει, στη βάση του σχετικού ψηφίσματος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.
Στο σημείο αυτό, γίνεται αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2010 ,σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και συμπεριλαμβανομένης, εάν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο, της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
"Εριξε ένας τρελός μια πέτρα στο πηγάδι..."
Απαντώντας στην έκθεση της Κομισιόν ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τούρκος υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, υποστηρίζει ότι "η έκθεση προστατεύει αυτούς που δεν επιθυμούν τη λύση, ενώ η τουρκική πλευρά ήταν πάντα υπέρ της λύσης".
"Δεν δεχόμαστε το συσχετισμό της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ με την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θα πληρώσει το αδιέξοδο ο Τουρκοκυπριακός λαός", είπε ο Μπαγίς και τόνισε ότι "η έκθεση προόδου πρέπει να πάρει μορφή έκθεσης που δεν σαμποτάρεται από τις γεωτρήσεις."
"Υπάρχει στα τούρκικά μια έκφραση: Έριξε ένας τρελός μια πέτρα στο πηγάδι και δεν μπόρεσαν να τη βγάλουν σαράντα γνωστικοί. Το Κυπριακό πρέπει να πάψει να έχει τη μορφή αυτή. Ο κοινός νους πρέπει να επικρατήσει και στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την ΕΕ".

Ως προς το θέμα της Κυπριακής προεδρίας στην ΕΕ του 2012, ο Μπαγίς είπε ότι "θέλουμε το 2012 να είναι ενωμένη η προεδρία. Αυτοί που πρέπει να αποδείξουν ότι θέλουν λύση είναι οι Ελληνοκύπριοι κι όχι εμείς".

Αναφερόμενος στις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μπαγίς είπε "όσο περισσότερο ενεργούν οι Ελληνοκύπριοι στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα αντιδρά συνεχώς" τονίζοντας ότι "είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων η κατάσταση στη Μεσόγειο".

«Δεν χωρούν απειλές για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης» τόνισε ο επίτροπος Στέφαν Φούλε
«Δεν χωρούν απειλές για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης» τόνισε ο επίτροπος Στέφαν Φούλε
Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς "το πιο ενοχλητικό σημείο της έκθεσης είναι απαράδεκτος ο ισχυρισμός ότι συνεχίζεται στην Τουρκία ο περιορισμός των μειονοτικών δικαιωμάτων".

Ως προς το πνεύμα της έκθεσης, ο κ. Μπαγίς είπε πως είναι "τσιγγούνικη στους επαίνους και υπερβολική στις επικρίσεις". Σημείωσε δε ότι "στόχος της Τουρκίας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ" και ότι "οποιοσδήποτε άλλος στόχος, είναι απαράδεκτος".
ethnos