4.10.11

Προανήγγειλε έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία

Οπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, το «Πίρι Ρέις»  θα συνεχίσει τις έρευνές του με βάση τις «συντεταγμένες που του έχουν δοθεί».
Την Δευτέρα και την ενώ το "Πίρι Ρέις" κατέπλεε στην Αμμόχωστο, ανοικτά της Πάφου εμφανίστηκε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος "Bergen Surveyor"


Νέες έρευνες σε περιοχές που επικαλύπτουν και την κυπριακή ΑΟΖ προανήγγειλε η Τουρκία, ενώ χθες την ώρα που το "Πίρι Ρέις" κατέπλεε στην Αμμόχωστο, ανοικτά της Πάφου εμφανίστηκε το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος "Bergen Surveyor".
Την ίδια στιγμή η ένταση παραμένει και στο στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία δύο τουρκικά μαχητικά που πέταξαν παράνομα εντός του FIR Λευκωσίας νοτίως του νησιού "εγκλωβίστηκαν" για πρώτη φορά από τα ραντάρ των ισραηλινών μαχητικών.

Το νορβηγικό σκάφος τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες έξω από τον κόλπο της Αττάλειας και είχε αποφύγει να κινηθεί στην περιοχή του Καστελόριζου όπως προέβλεπε η τουρκική NAVTEX, για την οποία είχε προχωρήσει σε διάβημα η Αθήνα.

Το νορβηγικό σκάφος
Η ίδια NAVTEX πάντως προέβλεπε και διενέργεια σεισμικών ερευνών νοτιοανατολικά της Κύπρου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ δεν είναι γνωστό εάν η κίνηση του "Bergen Surveyor" εντάσσεται στην υλοποίηση των απειλών για μίσθωση και αποστολή στην περιοχή μεγάλου νορβηγικού ερευνητικού σκάφους ή θα υπάρξει κι άλλο νορβηγικό σκάφος. Αλλά και το "Πίρι Ρέις" φαίνεται ότι θα επανεμφανιστεί στην περιοχή μετά τον ανεφοδιασμό του στην Αμμόχωστο και όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ θα συνεχίσει τις έρευνές του με βάση τις "συντεταγμένες που του έχουν δοθεί".

Σύμφωνα με πληροφορίες, το "Πίρι Ρέις" θα ξεκινήσει νέο κύκλο ερευνών στα Οικόπεδα 8, 9 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει ήδη καλύψει έρευνες σε έκταση 1.000 χλμ.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ