22.10.11

Σημάδα σήψης στην «ισχυρή» Τουρκία

Του Κώστα Τζεβελέκου

Η Τουρκία σήμερα βρίσκεται σε δεινή θέση σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές.Η πολιτική Ερντογάν και το δόγμα Νταβούντογλου όχι μόνο δεν επικροτούνται, αλλά όπου προσπάθησαν να εφαρμοσθούν κατέληξαν σε φιάσκο.

Στην Τουρκία σήμερα ζουν 77 διαφορετικές εθνότητες με κυριάρχους τους Κούρδους, οι οποίοι αγωνίζονται για την δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.


Οι Άραβες θεωρούν την Τουρκία μισητή γιατί ήταν η αιτία που διαλύθηκε το αραβικό Χαλιφάτο. Η δε θεωρία του κ. Νταβούντογλου περί μηδενικών τριγωνικών τριβών κατέληξε σε φιάσκο.Η Τουρκία έχει προβλήματα με την Αρμενία , το Ιράν , τη Ρωσία , την Αίγυπτο και τη Συρία .

Με την μοναδική χώρα που πέτυχε συνεργασία είναι η Ελλάδα και αυτό συμβαίνει εξ΄αιτίας της δικής μας ανύπαρκτης εξωτερικής πολιτική την στιγμή που για πρώτη φορά έχουμε ισχυρούς συμμάχους ( ΗΠΑ και Ισραήλ).

Οι Τούρκοι φοβερίζουν καθημερινά και προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα νοτίως του Καστελορίζου επειδή όπως λέει ο καθηγητής κ. Μάζης : « Φοβερίζουν γιατί δεν μπορούν να χτυπήσουν το γάιδαρο , αλλά το σαμάρι» .

Η λύση αυτή τη στιγμή, επιμένουν οι ειδικοί, είναι η Ελλάδα να κηρύξει τη δική της ΑΟΖ , καθώς οι Τούρκοι αυτοκαταστρέφονται.

Η ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ έδειξε άλλωσε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Όλοι περιμένουν το μοιραίο λάθος της Τουρκίας ώστε να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο -εάν το κάνουν – θα υλοποιήσουν το σχέδιο τριχοτόμησης της .

Οι επιτελείς του Ερντογάν το γνωρίζουν πολύ καλά και δεν πρόκειται να πέσουν σε αυτή τη παγίδα, γι αυτό και απλά εξαπολύουν απειλές.

Στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί δεν ξεχνούν την 1η Μαρτίου του 2003 όπου ο πρόεδρος Μπους ζήτησε την άδεια ώστε να περάσουν τα αμερικανικά μαχητικά από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας ώστε να πλήξουν το Ιράκ και ο Ερντογάν το αρνήθηκε.

Πληθαίνουν οι φωνές στις ΗΠΑ που λένε ότι η Τουρκία πρέπει να φύγει από το ΝΑΤΟ, ενώ στα μεγάλα λάθη της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η Άγκυρα είναι ότι χάθηκε το Ισραηλινό λόμπι.
newsbomb