9.10.11

Η ΕΛ.ΑΣ. «ακουμπάει» τους ληστές με τα καλάσνικοφ


Η ΕΛ.ΑΣ. «ακουμπάει» τους ληστές με τα καλάσνικοφ


ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ
Δύο βίντεο από κάμερα κλειστού κυκλώματος και δύο λάθη πρόδωσαν τις κινήσεις τους και αποκάλυψαν την ταυτότητά τους

Πολύ κοντά στην εξάρθρωση της συμμορίας των "ληστών με τα Καλάσνικοφ" βρίσκονται οι διωκτικές Αρχές. Δύο βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος, αλλά και δύο λάθη που έχει διαπράξει η αιμοσταγής συμμορία έχουν προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στους αξιωματικούς της Ασφάλειας. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες, καθώς οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. θα αποδώσουν καρπούς.

Η ομάδα αυτή αποτελεί το νέο στοίχημα για την ΕΛ.ΑΣ., αφού τα μέλη της σοκάρουν με τον κυνισμό τους και τη βίαιη... πρωτοτυπία τους σε κάθε χτύπημα. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δέκα χτυπήματα στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής. Επιχειρηματίες, εύπορες οικογένειες, αλλά και άνθρωποι που δεν ανήκουν απαραίτητα στα υψηλά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα μπήκαν στο στόχαστρο της άγριας συμμορίας με τα Καλάσνικοφ. Τα γεγονότα αυτά έχουν προβληματίσει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι πραγματοποιούν απανωτές συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άγρια συμμορία.
Στην επιστροφή τους, οι "ληστές με τα Καλάσνικοφ" που χτύπησαν στη Γλυφάδα είχαν μείνει τρεις. Οι πληροφορίες λένε πως αρχηγός είναι ένας Βαλκάνιος, πιθανότατα Αλβανός, σεσημασμένος και πρώην κατάδικος. Σε αυτόν τα δύο άλλα μέλη υπακούν τυφλά. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα της σπείρας, είναι ψηλός, λιγόλογος, φοράει πάντα κουκούλα, όπως και οι συνεργάτες του και είναι αυτός που τους λέει ακόμα και το πώς θα κινηθούν μέσα σε κάθε σπίτι που εισβάλλουν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η "τριάδα" κατάφερνε να σβήσει τα ίχνη της. Μετά την επιστροφή τους και τα αλλεπάλληλα χτυπήματά τους, όμως, υπέπεσαν σε λάθη οδηγώντας τους αξιωματικούς της Ασφάλειας σε απόσταση αναπνοής από τη σύλληψή τους. Οι διωκτικές αρχές έχουν πλέον στα χέρια τους δύο βίντεο-φωτιά από τη δράση των "ληστών με τα Καλάσνικοφ".
Η εισβολή
Το ένα από αυτά απεικονίζει καρέ καρέ τη δράση τους κατά τη διάρκεια της εισβολής τους σε σπίτι των νοτίων προαστίων τον περασμένο Ιούλιο. Το βίντεο, οι εικόνες του οποίου βρίσκονται ήδη στα ειδικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., διακρίνονται αρκετά χαρακτηριστικά των κακοποιών.

Το δεύτερο είναι τραβηγμένο από την πρόσφατη επιδρομή τους στο πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στη Γλυφάδα, όπου κακοποίησαν βάναυσα τη μητέρα της οικογένειας. Στο βίντεο αυτό φαίνεται ένας από τους δράστες να σκαρφαλώνει στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου και στη συνέχεια να μπουκάρει στο εσωτερικό του διαμερίσματος. Εκαναν όμως και ένα λάθος. Κατά την εισβολή τους στη μονοκατοικία της Γλυφάδας, οι διαβόητοι οπλοφόροι έκλεψαν το έξυπνο κινητό του ιδιοκτήτη της. Το στίγμα του κινητού αυτού τηλεφώνου τελευταίας τεχνολογίας εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς σε συγκεκριμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Αττικής. Επειδή όμως προνόησαν και έβγαλαν εγκαίρως την κάρτα του ιδιοκτήτη, οι άνδρες της Ασφάλειας έχουν στη διάθεσή τους μόνο τον κεντρικό πομπό. Στην περιοχή εκείνη, λοιπόν, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν επιφορτιστεί με τη σύλληψή τους ψάχνουν πλέον πόρτα πόρτα.
Δολοφονία Σύρου
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο ομάδες, που κάποτε υπήρξαν μία. Η ιστορία τους είναι παλιά και οι ειδικοί δεν αποκλείουν να έχουν επιχειρήσει στο παρελθόν με διάφορες "συνθέσεις" και συνδυασμούς προσώπων. Υπάρχει όμως ένα γεγονός που καθόρισε τη μετέπειτα πορεία των μελών της. Η δολοφονία ενός Σύρου υπηκόου στην Πεύκη, μπροστά στα μάτια της εγκύου γυναίκας του. Για τη δολοφονία αυτή είχε συλληφθεί στην περιοχή των Τρικάλων ένας Αλβανός υπήκοος, για τον οποίο οι αστυνομικοί είχαν βάσιμες υποψίες ότι ήταν μέλος της άγριας συμμορίας που δρούσε στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Αστυνομικό δελτίο
Δέκα επιθέσεις σε ένα 24ωρο μόνο στην Αττική
Πέρα από τους "ληστές με τα Καλάσνικοφ", αδίστακτες συμμορίες λυμαίνονται τις περιοχές της πρωτεύουσας. Ληστές που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όπλα για να εισβάλουν σε σπίτια ανυποψίαστων πολιτών. Οι βίαιες κλοπές και ληστείες έχουν γίνει πια καθημερινότητα στην Αττική. Την ίδια στιγμή που μια ανθρώπινη ζωή χάνεται ή κινδυνεύει κάθε 24 ώρες στην Ελλάδα. Το καθημερινό αστυνομικό δελτίο βρίθει επιθέσεων στις οποίες αναφέρεται η χρήση ή επίδειξη όπλου.
Η περίπτωση της περασμένης Τρίτης είναι χαρακτηριστική. Μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο σημειώθηκαν τουλάχιστον δέκα σοβαρά περιστατικά, μεταξύ των οποίων τα εξής: στο Μαρούσι δύο άγνωστοι δράστες σταμάτησαν άγνωστο σε αυτούς ΙΧ και με την απειλή όπλου κατέβασαν τους δύο επιβαίνοντες, αφαίρεσαν μικρό χρηματικό ποσό, κινητά τηλέφωνα, καθώς και το αυτοκίνητο, με το οποίο διέφυγαν και αναζητούνται. Στο Π. Φάληρο τρεις άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε μονοκατοικία και με την απειλή πιστολιού αφαίρεσαν μεγάλο χρηματικό ποσό, τιμαλφή και κλειδιά Ι.Χ., με το οποίο διέφυγαν και αναζητούνται.
Στα Πετράλωνα τρεις άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε μίνι μάρκετ και με την απειλή μαχαιριού αφαίρεσαν από τον υπάλληλο, καθώς και από πελάτη του καταστήματος, άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Οι δράστες τραυμάτισαν τον πελάτη στο αριστερό πόδι και τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικοί λένε πως τέσσερις είναι οι κυριότερες συμμορίες των ληστών που "αναλαμβάνουν" ληστείες σε σπίτια.
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
mapsara@pegasus.gr
ethnos