18.10.11

Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από τον Α. Σαμαρά

Πυρετός διαβουλεύσεων, συνεχείς συσκέψεις και ποικίλα σενάρια για την επόμενη μέρα, συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό.

Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες το επόμενο διάστημα, με τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει στον Α. Σαμαρά, κατά τη σημερινή συνάντηση ακόμα και να συγκυβερνήσουν.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις κυρίως σε διεθνές επίπεδο γύρω από την κρίση του ελληνικού χρέους, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της αξιωματικής φάνηκε να μην αιφνιδιάζεται από το αίτημα Παπανδρέου για συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, κίνηση που σύμφωνα με πληροφορίες περίμεναν στη Συγγρού. Η Νέα Δημοκρατία ωστόσο, διά στόματος ακόμα και του ίδιου του Α. Σαμαρά έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συναινέσει στη λάθος πολιτική της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση και πρωθυπουργός βρίσκονται πλέον σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Πέμπτης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αλλά και στον απόηχο του «μανιφέστου» των τριών κορυφαίων υπουργών του.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει το δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός πήρε το «παιχνίδι» πάνω του, και μέσα σε λίγες ώρες είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγκάλεσε το άτυπο υπουργικό, είχε τετ α τετ με τους κ. Γιώργο Μπόμπολα και Σταύρο Ψυχάρη, ενώ σήμερα βλέπει τον Αντώνη Σαμαρά και συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν αποτύχουν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν εξασφαλιστεί κλίμα συναίνεσης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποιεί δραματικούς τόνους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, ωστόσο δεν ξεκαθαρίζει τους στόχους και με ποιες θα είναι οι «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει η ελληνική πλευρά.
Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισαν χθες στο άτυπο υπουργικό πως η Ελλάδα «πάει με μικρό καλάθι» στη Σύνοδο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γιώργος Παπανδρέου για ακόμα μια φορά έδωσε έμφαση στην εθνική ενότητα στέλνοντας έτσι και ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη.

Το πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί είναι πλέον απολύτως ρευστό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, στην πιο κρίσιμη ίσως εβδομάδα της χώρας τα τελευταία χρόνια.
newsbomb