8.10.11

Δώρο από την Ελλάδα στην Τουρκία αποβατικά ΤΟΜΠ!

Image
Η επικίνδυνη για την ασφάλεια της χώρας αφασία που έχει καταλάβει τους υπεύθυνους για τον αμυντικό σχεδιασμό της με αφορμή την "οικονομική κρίση" φτάνει φαίνεται στο σημείο να ... χαρίζει στην Τουρκία πολύτιμα υλικά από αυτά που οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει κατ'αρχήν την παραχώρησή τους στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μεταχειρισμένου ΤΟΜΠ AAV-7A1 για το οποίο έχουν υποβληθεί συνολικά ... τρία αιτήματας αίτησης πληροφοριών Τιμής και Διαθεσιμότητας (P&A), από τα οποία τα δύο έχουν απαντηθεί από τις ΗΠΑ, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αδιαφόρησαν τελείως για το πρώτο, έστειλαν το δεύτερο, αδιαφόρησαν τελείως και για την απάντηση που έλαβαν και για το δεύτερο και τώρα στέλνουν τρίτο για 20 οχήματα, όπως έχει γράψει το defencenet.gr πρώτο από τις 21/01.


Το θέμα είναι ότι πλέον και η Τουρκία έχεςι εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ίδια κατηγορία οχημάτων με φωτογραφικές προδιαγραφές (πρόκειται για πλωτά ... λεωφορεία, αφού χωράνε μία διμοιρία ανδρών). Το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας εξέδωσε Αίτημα Πληροφοριών (RfI) με αντικείμενο 27 Τεθωρακισμένα Αμφίβια Οχήματα Εφόδου για το τουρκικό Ναυτικό, όπως γράψαμε σχετικά. Η τουρκική απαίτηση αναφέρεται σε 21 οχήματα προσωπικού, 3 διοίκησης και 3 περισυλλογής.

Τα δύο προηγούμενα ερωτήματα Ρ&Α του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποβλήθηκαν κατά προσέγγιση προ 6 και δύο ετών αντίστοιχα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ απάντησαν σχεδόν αμέσως, αλλά ανταπάντηση δεν έλαβαν.

Τα οχήματα δεν είναι και ότι καλύτερο για σύγχρονες αποβατικές επιχειρήσεις και μειονεκτούν δραματικά σε σχέση π.χ. με τα BMP-3F, αφού δεν έχουν ούτε την ευελιξία, ούτε τον όγκο πυρός, ούτε καν την θωράκιση του BMP-3F, αλλά η ελληνική απόφαση να μην λαμβάνονται πλέον αντισταθμιστικά (προβλεπόταν το ΓΕΣ να λάβει BMP-3F ως αντισταθμιστικά στην προμήθεια των BMP-3HEL) και η καθυστέρηση στο πρόγραμμα του τελευταίου, οδήγησε το ΓΕΣ στην αναζήτηση δωρεάν οχημάτων από τις ΗΠΑ μέχρις ότιυ μπορέσει να λάβει σύγχρονα αμφίβια οχήματα.

Έτσι για τρίτη φορά επανήλθe το ΓΕΣ με ενδιαφέρον για 18 οχήματα προσωπικού AAVP-7A1, ένα διοίκησης AAVC-7A1 και ένα περισυλλογής AVR-7A1.

Τα οχήματα των εκδόσεων αυτών έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα Αξιοπιστίας, Διαθεσιμότητας και Συντηρησιμότητας/ Ανακατασκευής στο Πρότυπο (RAM/RS) στις εγκαταστάσεις του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) μεταξύ 1998 και 2006. Η έκδοση RAM/RS του AAV7A1 διαθέτει τροποποιημένο σκάφος, ισχυρότερο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα ντίζελ ισχύος 525hp και αντίστοιχο σύστημα μετάδοσης, καθώς και ανάρτηση από τεθωρακισμένο όχημα μάχης Bradley.

Το θέμα είναι ότι τα οχήματα περιλαμβάνονται στο πακέτο των εκατοντάδων οχημάτων που περιμένουν πότε θα δεήσει η ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει το κολοσσιαίο ποσό των ... 8 εκατ. δολαρίων για να τα παραλάβει. Ζήσε Μάη μου, δηλαδή! Προφανώς θέλουν να ενισχύσουν τις αποβατικές ικανότητες της Τουρκίας και να αποδυναμώσουν τις αντίστοιχες ελληνικές...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr