1.10.11

ΚΥΠΡΟΣ : Ολοκληρώθηκε η παρέλαση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο κυπριακός λαός, οι ένοπλες δυνάμεις και η ηγεσία του, με την πολιτική και στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας, τίμησαν και εφέτος την επέτειο της Ανεξαρτησίας και της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία.
Η στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της 51ης επετείου της Ανεξαρτησίας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, καθώς και του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Πάνου Μπεγλίτη, που παρακολούθησε την παρέλαση εκπροσωπώντας την ελλαδική Κυβέρνηση.


Με χειροκροτήματα χαιρέτησε ο κόσμος επίσης και τα προσφάτως παραληφθέντα ιταλικά ελικόπτερα AGUSTA WESLAND 139, τα οποία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα για εκτέλεση αποστολών έρευνας και διάσωσης -ημέρα και νύκτα- και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε όλο τον Χώρο Ελέγχου Πτήσεων της Λευκωσίας.

Ο κυπριακός λαός, τιμώντας σήμερα την 51η επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας, διαδηλώνει τη θέλησή του να ζήσει σε μιαν ευρωπαϊκή Κύπρο, επανενωμένη, ελεύθερη και ανεξάρτητη, στην οποία θα εφαρμόζονται με πραγματική ισότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νομίμους κατοίκους της.
Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευρισκόμενος επί ειδικής εξέδρας που είχε τοποθετηθεί στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο, στο ύψος του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα, πλαισιούμενος από τον κ. Μπεγλίτη, τον Υπουργό Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση.

Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές και ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι. Την παρέλαση παρακολούθησαν και Πρεσβευτές ξένων χωρών, στρατιωτικοί ακόλουθοι, αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, ανώτεροι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, άλλοι επίσημοι, παλαιοί πολεμιστές και πλήθος κόσμου.

Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Πολιτικής Αμυνας.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης είχε εφέτος ο Ταξίαρχος Ανδρέας Παπαπαύλου, ο οποίος, αφού διήλθε μπροστά από τους επισήμους επιβαίνων οχήματος της Εθνικής Φρουράς και ακολουθούμενος από το επιτελείο του από τρεις ανώτερους αξιωματικούς του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας που επέβαιναν σε αντίστοιχα αυτοκίνητα, πήρε τη θέση του απέναντι από τους επισήμους.

Την παρέλαση άνοιξε ένα άρμα Τ-80 στο οποίο επέβαινε αξιωματικός της Εθνοφρουράς κρατώντας αναπεπταμένη σε ιστό την κυπριακή σημαία και αμέσως μετά πέρασαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων δύο στρατιωτικά οχήματα με αξιωματικούς της Εθνοφρουράς ως παραστάτες της σημαίας.
Παρέλασαν επίσης τεθωρακισμένα και μαυροσκούφηδες, με την πολεμική σημαία επί άρματος μάχης Τ-80, μία επιλαρχία μέσων αρμάτων μάχης Τ-80U ρωσικής κατασκευής.

Ενθουσιασμό και χειροκροτήματα προκάλεσαν αμέσως μετά με την παρέλασή των οι καταδρομείς ή ''πρασινοσκούφηδες'', το πιο επίλεκτο τμήμα του κυπριακού στρατού, που, με το σύγχρονο ατομικό τους εξοπλισμό, τα υποπολυβόλα FN P90, διήλθαν προ των επισήμων και του λαού με άψογους σχηματισμούς, ακρίβεια στις κινήσεις και τέλειο συντονισμό, όπως και το Τμήμα Ειδικών Ομάδων της Διοίκησης Καταδρομών που αποτελείται από μόνιμα στελέχη και οι έφεδροι ΛΟΚατζήδες, οι οποίοι εκπαιδεύονται εντατικά για να είναι έτοιμοι στο πρώτο κάλεσμα της πατρίδας.
sigmalive