16.10.11

Πρέπει ν' αναγεννήσουμε την ελπίδα -Συνέντευξη του Στ. Παπαθεμελή


  1)  Ερ.: Κ. Υπουργέ που βαδίζουμε; Η απογοήτευση απ’ τον κόσμο είναι διάχυτη. Πρώτοι οι αγανακτισμένοι κατέκλυσαν τις πλατείες. Θα ακολουθήσουν οι οργισμένοι; Οι πεινασμένοι; Ποιοι άλλοι;
         Απ.:  Το δόγμα του σοκ υποδεικνύει την εμφύτευση κατάθλιψης ως εργαλείου αδρανοποίησης των πολιτών. Οι κρατούντες και οι εντολείς τους το γνωρίζουν καλά, και το έχουν θέσει σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή, που κακή τη μοίρα προσάρτησαν τη χώρα στηνδημοσιονομική και όχι μόνον κατοχή της Τρόικας. Ο κόσμος έφτασε στα όριά του, όπως έγραψε εύστοχα στη δυναμική εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας. Απολυμένοι, πεινασμένοι, κατ΄εξαθλιωμένοι αυτού του βάρβαρου συστήματος των οριζόντιων περικοπών και της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης που πια δεν έχουν, δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια της Τρόικας θα ξεσηκωθούν.
          Η εξέγερση έχει αργήσει, αλλά είναι νομοτελειακά αναπόφευκτη.

2) Ερ.: Η Πολιτική, οι πολιτικοί, τα μεγάλα κόμματα εξουσίας, οι Κυβερνήσεις έχασαν την αξιοπιστία τους. Είναι βαθιά η κρίση θεσμών. Η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι μέρος αυτής της κατάστασης; Είναι συνέπεια της παρακμής; Ποιο μοντέλο πολιτικού συστήματος θα διαμορφωθεί;
    Απ.:  Ο αχαλίνωτος νεοφιλελευθερισμός και η χρηματιστική οικονομία (στη θέση της πραγματικής) που ανέδειξε και επέβαλε, χρειάζονται για δική του ανάγκη την κρίση. Ο ομφαλός της παγκόσμιας διακυβέρνησης βρίσκεται στην διαβόητη Wall Street, το κέντρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της διεθνούς τοκογλυφίας.
      Το πολιτικό σύστημα έχει σε παγκόσμια κλίμακα υποταχθεί και διαβρωθεί από το χρήματων, κατά τόπους, εχόντων και κατεχόντων. Αυτοί είναι ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες των μεγάλων, κυρίως ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Μ’ αυτά προκατασκευάζουν πολιτικά είδωλα και εκλογικό σώμα. Όλα ανακλητά από αυτούς.
              Το σημερινό πολιτικό προσωπικό της χώρας παρουσιάζει πια χαρακτηριστικά «στιμένης λεμονόκουπας». Θα εξαφανισθεί αύτανδρο σχεδόν, αλλά προς το παρόν και για τις προσεχείς εκλογές με τον δικομματισμό που το συντηρεί θα επιβιώσει μεταβατικά.
              Θα προκύψει καινούργιο σκηνικό, το ζήτημα είναι πώς  αυτό θα είναι καλύτερο.
3) Ερ.: Πιστεύετε ότι στα παράθυρα των ΜΜΕ ασκείται πολιτική απ΄τους Βουλευτές του κοινοβουλίου;
    Απ.:  Τα «παράθυρα» δεν φημίζονται κατά κανόνα για σοβαρότητα. Ούτε οι «συνήθεις καλούντες», αλλά ούτε και οι «συνήθεις καλεσμένοι» είναι οι καταλληλότεροι να διαχειρισθούν μετά λόγου γνώσεως κρίσιμα θέματα. Συχνά οι προσεγγίσεις είναι επιφανειακές, ο τρόπος διαχείρισης της συζήτησης ατελέσφορος και η αναζήτηση της εντυπωσιάζουσας ατάκας παίρνει τη θέση της αναζήτησης της αλήθειας. Ταύτα στην καλύτερη περίπτωση. Στις χειρότερες μη το συζητάτε…
4) Ερ.:  Στο πρόσωπο του εκλιπόντος Πολιτικού Λεωνίδα Κύρκου μας τελείωσαν οι μεγάλοι ηγέτες; Οι μεγάλες προσωπικότητες στον χώρο της πολιτικής;
    Απ.:  Είχαμε τρεις πρόσφατες εκδημίες Ανδρών Επιφανών, του Αναστάση Πεπονή, του Λεωνίδα Κύρκου και του Γεωργίου-Αλέξανδρου Μαγκάκη. Και οι τρεις τους άφησαν ανατρεπτικά παραδείγματα μίμησης για τους επιγενόμενους και ιδιαίτερα τους Νέους.  
     5) Ερ.: Γιατί σήμερα οι νέοι έχουν αυτήν την στάση της αδράνειας στα τόσο σημαντικά γεγονότα;
        Απ.:  Αφήσαμε ως πολιτεία και δυστυχώς και ως κοινωνία να διολισθήσουμε προς το ασήμαντο. Αδρανοποιήσαμε τα ηθικά μας ανακλαστικά, υιοθετήσαμε ως κοινωνικό ιδεώδες το εύκολο κέρδος και την ευμάρεια. Παραδώσαμε την εκπαίδευση των παιδιών μας στονεθνομηδενισμό, παροπλίσαμε τις ψυχικές αντιδράσεις μας, ακρωτηριάσαμε τις θετικές ελπίδες των παιδιών.
          Στερήσαμε τα παιδιά από παραδείγματα αφού ούτε οι γονείς, ούτε οι δάσκαλοί τους είναι πια δυνατά παραδείγματα. Ανοίξαμε την κερκόπορτα να κυριαρχήσει και στη συνείδησή μας ο καταναλωτής, ο κερδοσκόπος και ο επενδυτής.
          Πρέπει να αναγεννήσουμε την ελπίδα, να αναστηλώσουμε τις ελληνικές αξίες της ζωής, την πίστη των πατέρων μας, τη λεβεντιά και το φιλότιμο, τους ήρωες και τους αγίουςμας. Να προτείνουμε στους νέους ένα όραμα άλλου τρόπου του ζην, του ευ ζην. Να τους δείξουμε την αλήθεια.
      6) Ερ.:        Ως πολιτικός γεφυρώσατε το χάσμα πολιτείας-Εκκλησίας και έχετε αναγνωριστεί διεθνώς γι’ αυτό. Ποια είναι η στάση της Εκκλησίας στα σημερινά γεγονότα κατά την γνώμη σας;
          Απ.:        Ήταν σημαντική και διαχρονικής αξίας η πρόσφατη Εγκύκλιος του ΜητροπολίτηΜεσογαίας Νικολάου. Είπε τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη. Ονόμασε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις με το αληθινό τους όνομα.
          Είπε ο Ιεράρχης: «Δεν αντέχουμε άλλο (…) Καιρός πλέον να ξεσηκωθούμε. Τα πάντα πρέπει να αλλάξουν. Και επειδή δεν θα τα αλλάξουν άλλοι, πρέπει να μπούμε στο παιχνίδι όλοι. Όποιος πονάει γι’ αυτή την κατάσταση και αγαπάει την αλήθεια έχει θέση σ’αυτήν την αλλαγή».
          Είναι ευχάριστη έκπληξη ότι στο ίδιο μήκος κύματος, αν και με «ηπιότερο» ύφος μίλησε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας. Θετικά σημεία των καιρών που απαιτούν μια Εκκλησία να άγεικαι όχι να άγεται.
        7) Ερ.: Ο δικομματισμός μας χρεοκόπησε. Οι εκλογές είναι λύση;
            Απ.:      Εμείς ξεκινούμε μια δύσκολη προσπάθεια να συντονίσουμε τις διάσπαρτες σήμερα δυνάμεις του Καλού. Όπως βλέπουμε, ενώ το κακό συντονίζεται, συλλογικοποιείται, δρα οργανωμένα και έτσι έχει αποτελέσματα, αντίθετα το καλό παραμένει διάσπαρτο, διαιρεμένο, ασυντόνιστο και ασυλλογικοποίητο. Η χρεωκοπία του πολιτικού μας συστήματος, είναι κραυγαλέα. Κουρασμένο, στραπατσαρισμένο και ανήμπορο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί την έξοδο από την Κρίση. Αυτοί που μας οδήγησαν εκεί, οι κυβερνώντες, οι Μνημονιακοί εταίροι τους και οι δια της αδρανείας αναγκαίοι συνεργοί τους δεν μπορούν να μας βγάλουν από κει.
        Εξαιρετικά μεγάλο και καθημερινά αυξανόμενο ποσοστό του λαού μας «αποτάσσεται» τα κατεστημένα κόμματα. Οργίζεται, αγανακτεί, ψάχνει και ψάχνεται. Επιθυμεί να βρει το δρόμο της απελευθέρωσής του, την οδό της Ελευθερίας και της κοινωνικά δίκαιης Ανάπτυξης. Πολλοί αγανακτούν και εξεγείρονται, άλλοι δρουν ατομικά, άλλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν συσπειρώσεις.
        Όσοι απεξαρτημένοι απ’ τα κατεστημένα κόμματα αγωνιούν, με «ποθούμενο» τη σωτηρία της πατρίδας και το κοινό καλό, πρέπει να αναλάβουν  την ευθύνη Εξόδου   
        Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, την οποία θεωρούμε την κρισιμότερη στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ κρίνει ως ελάχιστο χρέος της στον Ελληνικό Λαό, να απευθύνει, σε όλους όσους ενδιαφέρονται, αγωνιούν και αγωνίζονται για το κοινό καλό, πρόσκληση για ένα ειλικρινή και από καρδιάς διάλογο για μια ευρύτερη συσπείρωση, ενάντια στην παρακμή και την απειλούμενη καταστροφή της πατρίδας.
        Ενώπιον ενός διαγραφόμενου ακραίου κινδύνου καταστροφής της χώρας και του Έθνους, όλοι όσοι αποζητούν τη λειτουργία μιας πραγματικής δημοκρατίας, μπορούν και πρέπει να βρεθούν σε κοινό Μέτωπο σωτηρίας της πατρίδας.

        Πρακτικά

        Για υλοποίηση της ιδέας προτείναμε και απεδέχθη το ρόλο του Συντονιστή του διαλόγου οκαθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ηλίας Σταμπολιάδης, ο οποίος δεν διαθέτει κομματικούς τίτλους, ούτε καν κομματική ταυτότητα. Διαθέτει όμως εμπειρία και πείσμα να διεκπεραιώσει αυτό το έργο.
        Όσοι συμφωνούν σε μια πρώτη συνάντηση να επικοινωνήσουν με τον καθηγητή κ. Σταμπολιάδη

Ασκληπιού 37 , 16673 Βούλα, Αττική
Κινητό 6979300732
Ηλ. Διεύθυνση: elistach@mred.tuc.gr                                                           

    8) Ερ.: Τι είδους πόλεμος είναι αυτός που βιώνουμε, όπως αυτός που ακούγεται;
        Απ.:  Πρωτοείσακτος στην παγκόσμια ιστορία. Μέχρι τώρα οι μαζικές καταστροφές των ανθρώπων προέρχονται ή από πανδημίες, ή από ένοπλες συρράξεις. Τώρα απειλείται μιαπαγκόσμια καταστροφή χωρίς πανδημία και χωρίς πόλεμο, αλλά από τα αδίστακτα παιγνίδια της διεθνούς τοκογλυφίας. Η αντίσταση είναι διαφορετική και πιο επίπονη.
    9)         Ερ.: Η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Μακεδονία έχει μείνει αναπτυξιακά πίσω. Τι έφταιξε μια τόσο ευρωπαϊκή Πόλη να χάσει το τρένο της ανάπτυξης;
        Απ.:  Σε κάθε εγκαίνια ΔΕΘ, εκτός από τα φετεινά, οι πρωθυπουργοί έταζαν στην πόλη, (κατ’ευφημισμόν Συμπρωτεύουσα), λαγούς με πετραχείλια. Όλα επιταγές ακάλυπτες. Μετά οι καθ’ύλην αρμόδιοι υπουργοί ανελάμβαναν να αποσαφηνίσουν τις υποσχέσεις φλομώνοντας τους Θεσσαλονικείς με αφερέγγυες μακέτες «μεγάλων έργων» που σχεδόν ουδέποτε κατασκευάσθηκαν.
         Η πτώση του Τείχους το 1989 άνοιξε μια τεράστια βαλκανική και όχι μόνον Ενδοχώρα που προοιωνίζονταν για την Θεσσαλονίκη ηγεμονικό ρόλο. Στη δεκαετία του `90 η ελληνική δραχμή στις βαλκανικές χώρες ήταν ισχυρότερη από το δολλάριο και η Ελλάς η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ στην περιοχή. Τότε χρειάζονταν φωτισμένη και τολμηρή ηγεσία να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα. Δυστυχώς πολιτικά, επτωχεύσαμεν…
        Η Θεσσαλονίκη διαθέτει εξεπόψεως θέσεως («θέσιν δε την καλλίστην» έλεγε τον 12οναιώνα ο Θεσσαλονίκης Ευστάθιος) –είσοδος έξοδος από και προς Ευρώπη- είναι γεωστρατηγικός και γεωοικονομικός κόμβος άριστος. Περιμένει ηγεσία να την αξιοποιήσει.  
     10) Ερ.: Ως Υπουργός της Θεσσαλονίκης προσφέρατε σημαντικά με την πολιτική σας βούληση σε σοβαρά θέματα όπως το Σκοπιανό. Που βρισκόμαστε σήμερα;
           Απ.: Η ελληνική εξωτερική πολιτική αναφορικά με το σκοπιανό τυγχάνει «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα».
        Οι παλινωδίες και η διγλωσσία των ηγετών μας και το ανίατο σύνδρομο της υποχωρητικότητας μας κατάντησε να εκχωρούμε εμείς (Καραμανλής-Μπακογιάννη) στους γενιτσάρους των Σκοπίων το ατίμητο όνομα Μακεδονία (ελληνική πρόταση για σύνθετη με φυλλαράκι σύκης γεωγραφικό προσδιορισμό). Άξιος συνεχιστής τους ο Γιώργος Παπανδρέου (Βλ. απόρρητο τηλεγράφημα αμερικανού πρεβευτή Σπέκχαρντ, Επίκαιρα 104/2011):
        «Υποστήριζε (ο ΓΑΠ) πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να λύσει το ζήτημα τώρα (…) ήταν έτοιμος να φτάσει σε συμφωνία αν ο Γκρουέφσκυ αποδεχόταν την ονομασία («Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας») τη γενική διεθνή χρήση και να αφήσουν στην άκρη την ταυτότητα και γλώσσα»!!!
        Οικτρόν ιδείν και απίστευτον ειπείν.
        Άρα το πρόβλημα είναι ο ενδοτισμός των ηγετών μας.
        Αλλά εκεί που έχει φτάσει το ζήτημα μόνο ένα σοβαρό ξεκαθάρισμα για αντιστροφή του αλυτρωτισμού θα συνετίσει τους ξεσαλωμένους σκοπιανούς: «Εν ονόματι της Μακεδονίαςεσείς διεκδικείτε τη μισή Ελλάδα, άρα εν ονόματι της Μακεδονίας μας νομιμοποιείτε να διεκδικούμε εμείς ολόκληρα τα Σκόπια».
        Σταράτα λόγια…  


Η συνέντευξη του κ. Παπαθεμελή παραχωρήθηκε στην εφημερίδα "Νέα του Γαλατσίου".