14.10.11

Γ. Χριστοφορίδης: Η Θεσσαλονίκη, οι λαμαρίνες κι ο Μπουτάρης

Του Γιώργου Ε. Χριστοφορίδη

'Εκανα τις προάλλες μια βόλτα στην πατρίδα μου. Τη Θεσσαλονίκη. Και μ’ έπιασε κατάθλιψη.

Εμείς πηγαίναμε την πόλη –εκεί, στις αρχές του ’90- για πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Κι αυτοί την έχουν καταντήσει πρωτεύουσα της λαμαρίνας.


Αλήθεια. 'Οπου κι αν γυρίσεις το κεφάλι σου, σε πιάνει κατάθλιψη. Περισσότερη, δηλαδή, από αυτή που ήδη έχεις λόγω χαρατσιού, έκτακτης εισφοράς, δελτίων ειδήσεων, Βενιζέλου κ.ο.κ.

Λαμαρίνες λόγω των έργων του μετρό. Δρόμοι διαλυμένοι, στενοί, γεμάτοι παρακάμψεις, μποτιλιάρισμα. Χρόνια τώρα και χωρίς κανένα φως στο βάθος του τούνελ, μήπως και δει ποτέ η Θεσσαλονίκη μεγάλο έργο.

Λαμαρίνες τώρα –ξανά- στην παραλία. Για μήνες τώρα, μου λένε οι λίγοι φίλοι μου που έχουν απομείνει στην πατρίδα (οι άλλοι μετανάστευσαν: οι πιο πολλοί είναι παρέα μου, εδώ στας Αθήνας, οι άλλοι εξωτερικό). Αναπλάθουν, λέει, την παραλία. Κι έχουν σηκώσει βουνά τα μπάζα πλάι στο Βασιλικό Θέατρο.

Με αισθητική λαμαρίνας αποφάσισαν να… πεζοδρομήσουν και την Αγίας Σοφίας. Καλή ιδέα κατ’ αρχήν. Αν και με λούζει κρύος ιδρώτας όταν σκέφτομαι πώς θα επηρεάσει το κυκλοφοριακό μιας πόλης που όλο κι όλο δυο δρόμους έχει. Καλή ιδέα η πεζοδρόμηση, λοιπόν, αλλά από υλοποίηση; Μηδέν. Πετάξανε δυο λαμαρινοειδή κιγκλιδώματα λίγο πριν την πλατεία κι αυτό ήταν.

Σα να μην έφταναν αυτά, οδηγάς μέσα στην πόλη κι όλο και κάποια τρύπα θα ανοίγουν, όλο και κάποια λαμαρίνα θα έχουν βάλει στη μέση του δρόμου.

Δεν ξέρω τι αγάπη έχει αυτή η πόλη με τη λαμαρίνα. Το αναρωτιέμαι απ’ όταν ο τότε δήμαρχος, Β. Παπαγεωργόπουλος είχε κλείσει όλη την παλιά παραλία. Είχε κάνει τη Θεσσαλονίκη να θυμίζει γκέτο!

Γιατί, ρε παιδιά; Λύσεις υπάρχουν. Μια βόλτα στο εξωτερικό θα σας… πείσει. Καλαίσθητα πλαίσια, μακέτες για το πώς θα γίνει η περιοχή μετά την ανάπλαση, δίχτυα, «παράθυρα» για να παρακολουθεί ο πολίτης την εξέλιξη του έργου. Θα μου πείτε… Θέλεις να έχει εικόνα ο πολίτης όταν δεν τον φοβάσαι. Όταν το έργο έχει αρχή, μέση και τέλος. 'Οταν τα έργα έχουν τον ατελείωτο, τα κρύβεις πίσω από λαμαρίνες. Τρέμεις μη σου πετάξει ο Σαλονικιός κάνα γιαούρτι.

Δε της άξιζε αυτή η τύχη της πόλης. Τι γνώμη έχετε εσείς «αναμορφωτή» κ. Μπουτάρη;
newsbomb