21.10.11

Ο Ε.Ε.Σ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει



Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ


Ο Ελληνικός  Ερυθρός Σταυρός μετά από 134 χρόνια συνεχούς παρουσίας δίπλα στον άνθρωπο, συνοδοιπόρος και αρωγός της Πολιτείας  σε όλες τις δύσκολες στιγμές της  ιστορίας της χώρας μας, μέλος  της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης στον κόσμο, σύμβολο ανθρωπιστικής προσφοράς χωρίς σύνορα, αφέθηκε στην κατάρρευση λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας και ανεπάρκειας του Διοικητικού του Συμβουλίου αλλά και της έλλειψης σεβασμού και αναγνώρισης του έργου του ΕΕΣ, από τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΕΕΣ παραβαίνοντας νόμους του Κράτους. 


Παρά τις  συνεχείς στάσεις εργασίας και το γεγονός ότι επί πέντε μήνες οι 550 εργαζόμενοι στον Ε.Ε.Σ. παραμένουν απλήρωτοι, σεβόμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Οργανισμού και τις ανθρωπιστικές Αρχές του, με ευσυνειδησία και ευαισθησία, καταβάλλουν καθημερινά κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη διαταραχθεί στο ελάχιστο η παροχή υπηρεσιών προς στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. 
Το μέχρι  πριν από λίγο καιρό αδιανόητο ενδεχόμενο να πάψει να υφίσταται ο Ε.Ε.Σ. εμφανίζεται σήμερα ως μια σοβαρή πιθανότητα, λόγω της ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης και της ανεπάρκειας των διοικούντων του Οργανισμού, πράγμα το οποίο θα αποτελέσει και διεθνές παράδοξο. 
Ως  εργαζόμενοι στον Ε.Ε.Σ. θεωρούμε καθήκον  και υποχρέωσή μας να καταβάλουμε  κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε και με τη δική σας συμβολή να αποτρέψουμε την επαπειλούμενη διακοπή λειτουργίας του που μεταξύ άλλων θα σήμαινε ότι:

  • Πάνω από  600 Αγνοούμενοι δεν θα μπορούν να αναζητηθούν και να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους
  • 65.000 πολίτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στους υγειονομικούς σταθμούς
  • 15.000 παιδιά δεν θα μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη ιατρονοσηλευτική φροντίδα από τα Κέντρα Υγείας και τους Υγειονομικούς Σταθμούς
  • 6.000 ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες και ασθενείς δεν θα μπορέσουν να λάβουν ψυχοκοινωνική στήριξη, ιατρονοσηλευτική φροντίδα από τα Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», «Νοσηλεία στο Σπίτι» και «Γεροντολογία»
  • 2.500 κρατούμενοι δεν θα λάβουν στήριξη και βοήθεια
  • 4.500 άτομα και οικογένειες δεν θα δεχθούν ψυχοκοινωνική υποστήριξη
  • 14.700 πρόσφυγες δεν θα βρουν φιλοξενία στα Κέντρα Υποδοχής και να λάβουν νομική συνδρομή, ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική βοήθεια.


Επίσης:
  • 28.000 παιδιά θα μείνουν χωρίς εμβολιασμούς
  • 4.000 συμπολίτες μας που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια θα στερηθούν τα Γεύματα Αγάπης
  • 5.000 οικογένειες θα στερηθούν δέματα με είδη α’ ανάγκης
  • 300 άστεγοι θα στερηθούν τη δυνατότητα φιλοξενίας και φροντίδας στον Κοινωνικό Ξενώνα

Επιπλέον, 20.000 Εθελοντές με 600.000 ώρες εθελοντικής εργασίας σε όλη την επικράτεια, θα παραμείνουν χωρίς υποστήριξη και εποπτεία.

Χιλιάδες  συμπολίτες δεν θα λάβουν εκπαίδευση σε θέματα Α’ Βοηθειών, Διάσωσης, Ναυαγοσωστικής, Κοινωνικής Πρόνοιας και αντιμετώπισης φυσικών ή άλλων καταστροφών.

Τέλος, την  εκκωφαντική απουσία του Ε.Ε.Σ. από τις Διεθνείς Διασκέψεις και Καταστατικές Συναντήσεις, σε παγκόσμιο ή περιφερειακό επίπεδο, την αδυναμία του να συμμετάσχει στη διαμόρφωση πολιτικής και την πλήρη περιθωριοποίησή του από Προγράμματα Διεθνούς Ανθρωπιστικής Συνεργασίας.


Θέλουμε ένα τέτοιο Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό;

Αξίζει στην ιστορία του μια τέτοια τύχη
μετά από  μια μακρόχρονη προσφορά στην ελληνική κοινωνία;

Αξίζει  μια τέτοια αντιμετώπιση στους χιλιάδες Εθελοντές του 
που μοχθούν καθημερινά για να κρατήσουν  ζωντανές
τις ανθρωπιστικές αρχές του;

Αξίζει στους  εργαζόμενούς του η ηθική και  οικονομική απαξίωση,
ένα αβέβαιο μέλλον;




Ζητούμε τη συμπαράστασή όλων
για να εξασφαλίσουμε  το παρόν και το μέλλον του Οργανισμού!