6.10.11

Κρίσιμες ώρες για την Σύρτη


Οι μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου φτάνουν στο κέντρο της πόλης ενώ ο γιος του Καντάφι Μουτασίμ, εγκατέλειψε την Σύρτη. 

Δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης μάχονται εδώ και ημέρες για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι από τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος.

Οι συγκρούσεις για τον έλεγχο της πόλης διεξάγονται πλέον από δρόμο σε δρόμο και οι μάχες των δύο πλευρών γίνονται σώμα με σώμα. Οι μαχητές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι αλλά απωθούνται από τα πυρά των ελεύθερων σκοπευτών.



Πλέον όμως, οι εξεγερμένοι φαίνεται ότι έχουν καταλάβει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της γενέτειρας του Καντάφι και έχουν φτάσει μέχρι και το κέντρο. 

Σύμφωνα με την νέα κυβέρνηση της Λιβύης, η μάχη για την Σύρτη διανύει τις τελευταίες της ώρες ενώ, ο Μουτασίμ Καντάφι, γιος του έκπτωτου Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, εγκατέλειψε τη γενέτειρα του πατέρα του.

"Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε για εκείνον (τον Μουτασίμ) είναι ότι έφυγε από τη Σύρτη την περασμένη Κυριακή. Συλλάβαμε έναν από τους μισθοφόρους του Καντάφι και μάς το είπε" δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού Του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου 

Η κατάληψη της πόλης θα σημάνει ότι ο μεγαλύτερος θύλακας αντίστασης θα έχει εξουδετερωθεί και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα μπορέσει να επικεντρωθεί στην διοργάνωση δημοκρατικών εκλογών στη χώρα.

Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ έχει ανακοινώσει ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις στη Λιβύη θα συνεχιστούν όσο υπάρχουν δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι που συνεχίζουν να προβάλουν αντίσταση σε ολόκληρη τη χώρα. 

 real