14.10.11

Εξοντώνουν τους πολίτες με διπλά χαράτσια

Η φοροεξόντωση των πολιτών από την κυβέρνηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Το νέο «κόλπο» που σκαρφίστηκε η κυβέρνηση για να εισπράξει χρήματα από τους φορολογούμενους, αφορά τον κεφαλικό φόρο, ο οποίος σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών θα εισπράττεται  πλέον σε δόσεις και μέσω παρακράτησης φόρου.


Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η ρύθμιση δεν συνιστά περαιτέρω παρακράτηση, αλλά έχει τεχνικό χαρακτήρα.

Αυτό σημαίνει πως μέσα σε μία χρονιά, θα πληρώσουμε τον κεφαλικό φόρο για το 2011 και το 2012.

Το εκκαθαριστικό σημείωμα θα περιλαμβάνει τον κεφαλικό φόρο για τα εισοδήματα του 2011, την έκτακτη εισφορά επί των αντικειμενικών δαπανών, το τέλος επιτηδεύματος και τυχόν πρόσθετο φόρο εισοδήματος.

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα και ο κεφαλικός φόρος εισοδήματος.

Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2012, που θα υποβληθούν έως το καλοκαίρι του επομένου έτους και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2011, θα έρθει και η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί φέτος.

Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν όσοι φορολογούμενοι πληρώνουν με δόσεις την φετινή έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. Οι συγκεκριμένοι θα κληθούν να πληρώσουν, με τις αποδοχές του 2012, τις έκτακτες εισφορές για τα εισοδήματα του 2010, 2011 και 2012.

Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών πλήττονται και οι νέοι κάτω των 30 ετών, καθώς και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ, καθώς χάνουν την ευνοϊκή ρύθμιση για αφορολόγητο 9.000 ευρώ και εντάσσονται στο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

Η διαδικασία παρακράτησης του ετήσιου κεφαλικού φόρου αναμένεται να αποσαφηνιστεί πλήρως, με την τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα.
newsbomb