24.10.11

Εμφύλιος στην ΕΛ. ΑΣ.




Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός - Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατούν οι σχέσεις μεταξύ της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και των αστυνομικών υπαλλήλων, με αφορμή τα επεισόδια σε Κερατέα και Σύνταγμα και τον «διάλογο» που έχει ανοίξει σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για την αλόγιστη χρήση χημικών αλλά και τις βιαιοπραγίες εις βάρος διαδηλωτών.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας μας που οι «μουρμούρες» και η δυσαρέσκεια των απλών αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι επιχειρούν, ακούγονται τόσο δυνατά και ξεκάθαρα.
Στρέφονται, δε, τόσο κατά της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. όσο και του ίδιου του υπουργού, κ. Χρήστου Παπουτσή, αλλά και όλων των ανώτερων αξιωματικών που είναι επιφορτισμένοι με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τους οποίους καταγγέλλουν ως υπαίτιους των επεισοδίων.
Με απλά λόγια, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής πετάει την «καυτή πατάτα» των επεισοδίων στους «μεγαλοσχήμονες» της Κατεχάκη, τους «γαλονάδες» των γραφείων και την πολιτική ηγεσία. Έχει, μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν το κάνει μέσω δημόσιων τοποθετήσεων, αλλά κινούμενη νομικά και ουσιαστικά στρεφόμενη κατά της ίδιας της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ..
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΡΟΠΟ τηρεί στάση αναμονής, αν και έχει γίνει σαφές ότι εδώ και αρκετές ημέρες προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο τον όγκο των διαδηλωτών. Έχει περάσει από το δόγμα του «σκοτώνω παρεμβαίνοντας» στο «σκοτώνω χωρίς να παρέμβω».
Το δριμύ «κατηγορώ»
Μιλώντας στη zougla.gr, o πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, εξαπολύει πύρινα βέλη κατά της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ..
Χωρίς φόβο και πάθος, ο κ. Γερακαράκος κατονομάζει ως υπαίτιους των επεισοδίων με θύματα απλούς πολίτες τους «γαλονάδες» των γραφείων, οι οποίοι ηγούνται των επιχειρησιακών σχεδίων, αλλά και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η Ένωση, την οποία εκπροσωπεί, αναμένεται να φθάσει -νομικά- το θέμα στα άκρα, προκειμένου να αποδειχθεί η αλήθεια των καταγγελιών της και κυρίως να αποκατασταθεί η αλήθεια που θέλει ως υπεύθυνους τους απλούς αστυνομικούς και όχι τους πραγματικούς ενόχους.
«Η αστυνομία διοικείται. Όλοι το ξέρουν αυτό. Δεν λειτουργεί αυτόνομα. Μεμονωμένα λάθη μπορεί να γίνουνε. Κανείς δεν είναι τέλειος. Μέσα σε συγκρούσεις πάντα γίνονται λάθη. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουμε ότι η αστυνομία επιτελεί ένα έργο. Ποιο; Μάχεται για τη δημοκρατία. Παίρνει διαταγές από την πολιτική ηγεσία και ύστερα από τη φυσική ηγεσία. Δεν μπορεί να στοχοποιούνται αστυνομικοί. Υπάρχουν εκατοντάδες αστυνομικοί που τραυματίζονται και δεν τα δείχνει κανένας αυτά» αναφέρει ο κ. Γερακαράκος.
«Κάναμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου»
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ε.Α.Υ.Α. εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κατατέθηκε μήνυση για τα επεισόδια της Κερατέας αλλά και του Συντάγματος. «Για να αποδείξουμε ότι δεν ευθύνονται οι αστυνομικοί αλλά οι ανώτεροί τους».
Μάλιστα, όπως δήλωσε, έχει ήδη ξεκινήσει η προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί ποιος ευθύνεται για τα κακώς κείμενα που διαδραματίστηκαν τον τελευταίο καιρό μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.
«Εμείς στρέφουμε τη μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Είτε κατά της φυσικής ηγεσίας είτε κατά της πολιτικής ηγεσίας. Η μήνυση θα μπορούσε να στραφεί ακόμα και κατά του αρχηγού, αν αυτό κρίνει ο εισαγγελέας βάσει των καταθέσεων. Όποιος φταίει για όλα αυτά που γίνανε θα πρέπει να κληθεί από τον εισαγγελέα, για να απολογηθεί. Το ποιος θα είναι αυτός δεν είναι δική μας δουλειά, είναι της δικαστικής εξουσίας» καταλήγει.
«Θα κάνουμε αγωγή και στο ελληνικό Δημόσιο»
Ο κ. Γερακαράκος αναφέρει, μάλιστα, πως η Ένωση σκοπεύει να καταθέσει αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο που ακολουθήθηκε στην Κερατέα ήταν επικίνδυνο τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατέρωθεν σοβαροί τραυματισμοί.
«Στην Κερατέα είχαμε συνέχεια τραυματίες, εμείς πιστεύουμε ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τους αστυνομικούς. Τελικά, σπαταλήθηκαν ώρες εργασίας. Στέλναμε αστυνομικούς εκεί πέρα να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους και μετά μπλέχτηκαν και οι ''γνωστές'' ομάδες. Με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινώς συναδέλφους με σοβαρούς τραυματισμούς. Τους στέλνανε 16 ώρες στην Κερατέα με ένα σάντουιτς. Θα κάνουμε και αγωγή κατά του Δημοσίου» επισημαίνει.