20.10.11

Ρώσοι πεζοναύτες στον Έβρο - Κοινή παρέλαση με Ε.Σ.! (βίντεο)


Image
Προπομπός του μεγάλου ρωσικού στόλου που καταπλέει στην Ανατολική Μεσόγειο (μεγάλο αφιέρωμα στην κρίση της Α.Μεσογείου και στην κάθοδο του ρωσικού στόλου υπό το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», μπορείτε να βρείτε στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί) το αποβατικό σκάφος (LST) Tsesar Kunikof του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο και σε λίγο καταπλέει στον Έβρο!
Με δύναμη 150 Ρώσων πεζοναυτών και δεκάδες τροχοφόρα ΤΟΜΑ BTR-80 διαφόρων εκδόσεων μεταξύ των οποίων και στην σπάνια έκδοση SHORAD με βλήματα SA-16, BRDM κλπ., το Tsesar Kunikof, στο απόγειο της κρίσης στα μέσα προς τέλη Σεπτεμβρίου κατέπλευσε στις ελληνικές θάλασσες, χωρίς να ανακοινωθεί το παραμικρό.

Μετά την σταθεροποίηση της κατάστασης πέρασε στο Ιόνιο, την περασμένη Κυριακή «έδεσε» στην Κεφαλλονιά και ήδη έχει ξεκινήσει ένα αργό ταξίδι προς την Αλεξανδρούπολη, διαπλέοντας από νότο προς Βορρά όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 27 Οκτωβρίου 2011. Κυβερνήτης του σκάφους είναι ο αντιπλοίαρχος Aleksandr Lachuk.
Εκεί για πρώτη φορά στα χρονικά η Ρωσία θα προβεί σε μία ενέργεια που σε άλλες εποχές θα ακουγόταν ως «αδύνατη»:Λϊγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι Ρώσοι πεζοναύτες θα παρελάσουν μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες τιμώντας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου! Σαφέστερο μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνει μόνη της η Ελλάδα αν υπάρχει «θερμή» ένταση δεν θα μπορούσε να στείλει, ούτε ολόκληρος ο ρωσικός στόλος.
Σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα είχε επενδύσει πολλά πριν το 2009 σε ότι αφορά τα οικονομικά και πολιτικά οφέλη από την δημιουργία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, πριν οι δύο, ας πούμε, αμφιλεγόμενοι εν προκειμένω πρωθυπουργοί Ελλάδος και Βουλγαρίας Γ.Παπανδρέου και Μ.Μπορίσοφ, κάνουν ότι μπορούν για να σαμποτάρουν το έργο, η Ρωσία δηλώνει με εντυπωσιακό τρόπο «παρούσα».
Ο ήχος από τις μπότες των Ρώσων πεζοναυτών και από τα άρβυλά των Ελλήνων στρατιωτών που θα παρελαύνουν μαζί, είναι σαφές ότι θα ακουστεί ευαδιάκριτα στην ανατολική όχθη του Έβρου. Και όταν μιλάμε για Ρώσους πεζοναύτες μιλάμε για τις πιο «ελίτ»¨μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ίδιας κατηγορίας με τους αλεξιπτωτιστές.
Παλαιότερα και στην Κέρκυρα είχαν παρελάσει οι Ρώσοι πεζοναύτες, αλλά είναι τελείως διαφορετικό αυτό από το να παρελαύνουν μαζί με τους Έλληνες στρατιώτες λίγα χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο και με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να απειλεί συνεχώς και αδιαλείπτως Ελλάδα και Κύπρο με … τιμωρία λόγω των γεωτρήσεων στην Α.Μεσόγειο.
Το “Tsesar Kunikof”, με 89 ναύτες και αξιωματικούς, θα συμμετάσχει επίσης στην τελετή των εγκαινίων του ανακαινισθέντος Μνημείου των πεσόντων Ρώσων Στρατιωτών το 1878 στην Αλεξανδρούπολη, κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο που κατέληξε σε μεγάλη ήττα της Τουρκίας.
Επίσης στο πλαίσιο της επίσκεψης αποφάσισε να διοργανωθεί στις 30 Οκτωβρίου φιλικός (πράγματι, πιο «φιλικός» δεν γίνεται) ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των Ρώσων ναυτών και πεζοναυτών και στρατιωτών της 12ης Μεραρχίας Πεζικού του Ε.Σ..
Είναι πολύ πιθανό, αν δοθεί το "πράσινο φως" από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, να διεξαχθεί και κοινή άσκηση μεταξύ των ρώσων πεζοναυτών και ελληνικής μονάδας της περιοχής.
Μάλιστα υπάρχει περίπτωση να είναι παρών και ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Αλεξάντρ Αβντέεφ που θα συνοδεύσει την σύζυγο του Ρώσου Προέδρου N.Μεντβέντεφ, λόγω της καταγωγής της από την ιδιαίτερη πατρίδα των Ρώσων στρατιωτών, που έπεσαν στην Αλεξανδρούπολη. Οι Ρώσοι έχουν ιδιαίτερη σχέση με την Αλεξανδρούπολη: Το ρυμοτομικό σχέδιο της Αλεξανδρούπολης έχει συνταχθεί από Μηχανικούς του Ρωσικού Στρατού!

defencenet