10.10.11

Πολύνεκρα επεισόδια με χριστιανούς διαδηλωτές στην Αίγυπτο

Έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις αιματηρές ταραχές στο Κάιρο.

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 213 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν διαδήλωση χριστιανών κοπτών με άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας χθες στο Κάιρο και η κυβέρνηση της χώρας συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα, υποσχόμενη ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εμποδίσουν την διεξαγωγή των πρώτων εκλογών στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο.

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο του Καΐρου ως τις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας). «Η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ισάμ Σαράφ μετά τα επεισόδια.

Κόπτες που διαδήλωναν για μια επίθεση σε εκκλησία πυρπόλησαν αυτοκίνητα, περιλαμβανομένων οχημάτων του στρατού, και πέταξαν πέτρες εναντίον της στρατιωτικής αστυνομίας, που είπαν ότι τους αντιμετώπισε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Τα επεισόδια χαρακτηρίζονται τα χειρότερα μετά την λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και ρίχνουν μια βαριά σκιά στις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου. Η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων αναμένεται να αρχίσει την Τετάρτη.

Οι χθεσινές ταραχές προστίθενται στην εντεινόμενη απόγνωση ακτιβιστών που θεωρούν ότι ο στρατός θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο της εξουσίας στο παρασκήνιο, έστω κι αν παραδώσει την διακυβέρνηση σε εκλεγμένους πολιτικούς. Οι ένοπλες δυνάμεις το διαψεύδουν.

«Είναι μια σκοτεινή ημέρα στην ιστορία του στρατού. Είναι προδοσία, συνομωσία, δολοφονία», έγραψε ένας Αιγύπτιος στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του εκφράστηκαν επίσης αρνητικά για την αντιμετώπιση της διαδήλωσης από το στρατό.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις στρατιώτες.

Ο πρωθυπουργός Σαράφ επισκέφθηκε την περιοχή κοντά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA, προσθέτοντας ότι μίλησε με ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί για να ακούσει την δική τους εκδοχή των γεγονότων.

«Αυτό που συνέβη μπροστά στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης είναι ακριβώς αυτό που είχε συμβεί την 25η Ιανουαρίου», έγραψε ο μουσουλμάνος ακτιβιστής Ασμάα Μαχφούζ, αναφερόμενος στην έναρξη των διαδηλώσεων εναντίον του Μουμπάρακ. Ακτιβιστές επισήμαναν ότι οι ταραχές ξέσπασαν λόγω των χειρισμών των ένοπλων δυνάμεων και όχι λόγω της έντασης μεταξύ κοπτών χριστιανών και μουσουλμάνων.

Ο Σαράφ σε διάγγελμά του υπογράμμισε ότι «αντί να προχωρούμε στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους με δημοκρατικές αρχές, πάμε πίσω στην αναζήτηση ασφάλειας και σταθερότητας, ανησυχούμε για κρυμμένα χέρια, εγχώρια και ξένα, που επιδιώκουν να εμποδίσουν την βούληση των Αιγυπτίων να εγκαθιδρύσουν μια δημοκρατία».

«Δεν θα παραδοθούμε σε αυτές τις κακόβουλες συνομωσίες και δεν θα αποδεχθούμε το πισωγύρισμα», πρόσθεσε στο διάγγελμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Κυβερνητικό ανακοινωθέν εξ άλλου ανέφερε ότι «δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να χειραγωγήσει το ζήτημα της εθνικής ενότητας της Αιγύπτου ή να καθυστερήσει την διαδικασία της δημοκρατικής μετάβασης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Χεγκάζι δήλωσε ότι «το σημαντικότερο είναι να ελεγχθεί η κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας της Αιγύπτου Χάμντι Μπαντίν δήλωσε ότι έχει αποκατασταθεί η «ηρεμία» στην πρωτεύουσα. «Η κατάσταση στους δρόμους είναι σταθερή και ήρεμη τώρα», είπε ο αξιωματικός, σύμφωνα με το MENA.

kathimerini