3.10.11

Μπεγλίτης: Σταματήστε τις επικίνδυνες αερομαχίες!



Τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό του για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε στον Τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Γιλμάζ ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης κατά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια.


Στο πλαίσιο των συζητήσεων, οι δύο υπουργοί έθεσαν επί τάπητος τα     Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες, συμφωνώντας μάλιστα να επικοινωνούν μέσω των κινητών τους τηλεφώνων όταν υπάρχει ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.



Ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες αερομαχίες που προκάλεσαν οι Τούρκοι πιλότοι στο Αιγαίο, σημειώνοντας πως «δεν ωφελούν σε τίποτα, δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα και δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις»..

«Έθεσα αυτό το ζήτημα στη βάση των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες σχέσεις θα μπορούσαν να υπονομευθούν αν αυτές οι συμπεριφορές συνεχιστούν από την πλευρά της Τουρκίας. Συμφωνήσαμε αυτό το θέμα να το συζητήσουμε και μάλιστα πολύ σύντομα, στο πλαίσιο ενός τακτικού διαλόγου που συμφωνήσαμε να εγκαθιδρύσουμε με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.

Από το τραπέζι των συνομιλιών δεν θα μπορούσε να λείπει η τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να απειλούν την Κυπριακή Δημοκρατία αν συνεχίσει τις έρευνες στο «Οικόπεδο 12», αλλά και τις προκλήσεις του τουρκικού στόλου ανοιχτά του Καστελόριζου.

«Έθεσα και αυτό το ζήτημα, διότι δεν συνάδουν αυτές οι πρακτικές με το Διεθνές Δίκαιο και το είπα αυτό πάρα πολύ ειλικρινά, ως ανησυχία και προβληματισμό από την πλευρά της Ελλάδας», σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης.

Όπως τόνισε στον κ. Γιλμάζ ότι «οι σχέσεις των δυο χωρών εξαρτώνται από το καλό κλίμα, από τη μείωση της έντασης και από την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δυο χωρών.

Θέλουμε την εμβάθυνση, την ανάπτυξη και την επέκταση των διμερών σχέσεων, που είναι προς όφελος των δυο λαών. Είναι προς όφελος των δυο χωρών και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» .
newsbomb