4.10.11

Αμερικανικές φρεγάτες τύπου AEGIS θα συμπληρώσουν το radar του ΝΑΤΟ στην Τουρκία!



Πλοία με πυραύλους καθ΄οδόν για Τουρκία
Ενώ ο ραντάρ της πυραυλικής ασπίδας σχεδιάζεται να στηθεί στο Κιούρετζικ της Μαλάτιας μέχρι τέλος του έτους, αμερικανικά πλοία με καταστροφείς πυραύλων ετοιμάζονται να αναλάβουν καθήκοντα στην Τουρκία.

Πηγές από το ΝΑΤΟ ανέφεραν πως φρεγάτες τύπου AEGIS που φέρουν πυραύλους SM-2-Blok3B θα εγκατασταθούνε στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όσο και αν δεν εκφράζεται από επίσημα χείλη πως στόχος της πυραυλικής ασπίδας είναι το Ιράν, τα σχέδια γίνονται με βάση επίθεση από αυτήν τη χώρα.

Σε εφαρμογή των αποφάσεων που λήφθηκαν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Λισαβόνα άρχισαν οι εργασίες για το σταθμό ραντάρ που θα εγκατασταθεί στο Κιούρετζικ, στον δορυφόρο, στους υποστηρικτικούς σταθμούς ραντάρ και στους εκτοξευτές πυραύλων. Οι ΗΠΑ στο πλαίσιο αυτό θα παρακολουθεί το Ιράν από το διάστημα. Σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμοι και οι εκτοξευτήρες πυραύλων SM3 στην ρουμανική ακτή της Μαύρης θάλασσας. Γίνονται επίσης ετοιμασίες για να αναλάβουν καθήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο πολεμικά αμερικανικά πλοία που είναι εξοπλισμένα με πυραύλους SM2-Blok3B που χτυπάνε άλλους πυραύλους στον αέρα καθώς και με ραντάρ τύπου AEGIS που παρακολουθούνε από πολύ μακριά τις κινήσεις των πυραύλων και υπολογίζουν την τροχιά τους.
Οι φρεγάτες τύπου AEGIS με την υψηλή δύναμη πυρός τους θα ασκήσουν τα καθήκοντα τους σε διεθνή ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του για μήνες χωρίς να πλησιάσει σε λιμάνι, και θα παρατηρεί την κινητικότητα στις γύρω χώρες. Εάν όμως οι εκτοξευτές πυραύλων της υπό παρακολούθηση χώρας (εννοείται το Ιράν) τοποθετηθούνε στον βορρά, τότε μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για το ραντάρ των φρεγατών. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί κατά καιρούς να επανέλθει η κατά την συμφωνία του Μοντρέ είσοδος πολεμικών πλοίων στην Μαύρη θάλασσα. Το 75 χιλιάδων τόνων αμερικανικό πλοίο-στρατιωτικό νοσοκομείο Mercy που είχε στείλει η Αμερική όταν η Γεωργία μαχόταν ενάντια στην ρωσική κατοχή, δεν είχε μπορέσει να περάσει από τα στενά λόγω του ορίου τονάζ στην συνθήκη του Μοντρέ.
Η φρεγάτα USS Mahan που φέρει ραντάρ AEGIS έχει τονάζ 8.600 και τον Μάιο του 2011 είχε έρθει στα πλαίσια της διεθνούς αμυντικής έκθεσης IDEF στην Κωνσταντινούπολη. Ο υφυπουργός Άμυνας Μουράτ Μπαγιάρ είχε επισκεφτεί το πλοίο μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή Φράνσις Ριτζιαρντόνε.
 από " Τούρκικα νέα"