4.10.11

Ακατανόητο: Για 8 εκατ. δολ. πουλάνε την ασφάλεια της χώρας...

Image
Εκατοντάδες οχήματα ΤΟΜΠ Μ113Α2 (περίπου 250), αυτοκινούμενοι θωρακισμένοι εκτοξευτές αντιαρματικών Μ901TUA , 130 θωρακισμένα οχήματα διοίκησης πυροβολικού Μ577, αμφίβια ΤΟΜΠ AAV-7 και πολλά άλλα υπεροπύλυτιμα για τις ανάγκες του Ε.Σ. οχήματα τα οποία παραχωρούνται δωρεάν από τις ΗΠΑ δεν παραλαμβάνονται εδώ και ένα χρόνο περίπου γιατί υποτίθεται ότι υπάρχει δυσχέρεια στην εύρεση κονδυλίου ... 8 (οκτώ) εκατομμυρίων ευρώ!

Η αξία των συστημάτων ακόμα και αν όλα χρησιμοποιούνταν για ανταλλακτικά είναι ακριβώς η δεκαπλάσια, αλλά βέβαια οχήματα όπως τα υπερπολύτιμα Μ577 μόνο για ανταλλακτικά δεν προορίζονται αφού το Πυροβολικό πραγματικά υποφέρει από την έλλειψη οχημάτων του τύπου.

Ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει μόλις 68 τέτοια οχήματα τα οποία σίγουρα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του, ειδικά μετά την έλευση των 223 αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ-109 A3GEA2. Το ίδιο ισχύει και για τα Μ901TUA. Σε ότι αφορά τα Μ113Α2 είναι ντροπή και όνειδος να μην μπορούν να κινηθούν εκταντάδες Μ113Α2 που βρίσκονται ακινητοποιημένα στους όρχους, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών και να μην παραλαμβάνονται τα δωρεάν!

Τώρα το ερώτημα είναι: Όντως δεν υπάρχουν 8 εκατομμύρια δολάρια για την συσκευασία και μεταφορά τους από το σημείο όπου είναι αποθηκευμένα στις ΗΠΑ ή υπάρχουν "αόρατες δυνάμεις" που δεν αφήνουν τα οχήματα τα ταξιδέψουν για την Ελλάδα με άμεσο κίνδυνο να χάσουμε την παραγγελία (ήδη έχουν παρουσιαστεί τρία άλλα κράτη που θέλουν να πάρουν κυρίως τα Μ901 και τα Μ577).

Το ποσό είναι επειικώς γελοίο ακόμα και σε συνθήκες πτώχευσης. Είναι δυνατόν να υπονομεύεται η ασφάλεια της χώρας, να απομειώνονται οι επιχειρησιακές ικανότητες του Ε.Σ. έτσι, ελαφρά τη καρδία; Σε ότι αφορά τα 400 Μ1Α1 για τα οποία μαίνεται υπόγειος πόλεμος (εδώ με σιγουρίά συμβαίνει αυτό), το "τεράστιο κόστος μεταφοράς τους" είναι λιγότερο από 6 εκατ. δολ ενώ η έλευση σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση περί τα 10-20 εκατ. δολάρια.

Όσο αξίζει ακόμα και σήμερα που έχουν πέσει οι τμές, μια καλή μονοκατοικία στα βόρεια προάστεια...
______________________________________________
Εάν υπήρχε-λέμε εάν- μεσάζων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μήπως θα τα είχαμε πάρει;
EFENPRESS

Οφείλει να δώσει άμεσα μια απάντηση για όλα αυτά ο Α/ΓΕΣ, Φραγκούλης Φράγκος που εν πάση περιπτώσει έχει αγωνιστεί για να βρει το μεταχειρισμένο υλικό και να δεχθούν οι ΗΠΑ την δωρεάν παραχώρησή του.

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr