15.10.11

70 χρόνια 335 Μοίρα

Ένας πολεμιστής αεροπόρος δίνει το μήνυμα

Του Σάββα Δ. Βλάσση*



Σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, εορτάσθηκε η επέτειος των 70 ετών ιστορίας της 335 Μοίρας, η οποία είναι η αρχαιότερη της σύγχρονης Πολεμικής Αεροπορίας. Στην τελετή παρέστη ο ΥΦΕΘΑ Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Βασίλειος Κλόκοζας και πλήθος βετεράνων, παλαιών στελεχών και φίλων της 335 Μοίρας.



Στον χώρο της τελετής, στάθμευαν ένα επετειακό F-16 Block 52M της 335 Μοίρας, εξοπλισμένο με βλήματα αέρος-αέρος ΑΙΜ-2000 IRIS-T και ΑΙΜ-120C AMRAAM, βλήμα αέρος-εδάφους AGM-158 JSOW και βόμβα JDAM. Ήταν περιστοιχισμένο από τους επετειακούς «Τίγρεις» Α-7Ε και F-104G, και ένα δεύτερο F-16 Block 52M, οπλισμένο με φορτίο δύο AIM-2000 IRIS-T, δύο AIM-120C AMRAAM και τρεις εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου και διακριτικό Μοίρας την λωρίδα στα χρώματα της Τίγρης στο κάθετο σταθερό. Στην διάρκεια της τελετής, τετράδα αεροσκαφών της Μοίρας πραγματοποίησε χαμηλές διελεύσεις και δύο εικονικές προσβολές από ύψος 500 ποδών, που ανέβασαν τον ενθουσιασμό του πλήθους που παρακολουθούσε.



Τις εντυπώσεις, ωστόσο, κέρδισε ένας πολεμιστής της 335 Μοίρας, από τα ιδρυτικά στελέχη της, ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Πλειώνης. Ο βετεράνος αεροπόρος, μιλώντας εκ μέρους και των υπολοίπων 6 απομενόντων εν ζωή συναδέλφων του που δεν ήταν δυνατό να παρευρεθούν, αφού μίλησε για την ιστορία της Μοίρας, κατέληξε με δύο συμβουλές: προέτρεψε τους σημερινούς Ιπταμένους της 335 Μοίρας, να γνωρίζουν άριστα το αεροσκάφος τους και τέλος, απευθύνθηκε προς τον ΥΦΕΘΑ με την μεστή νοήματος φράση:

«Και την αποτελεσματικότητα της 335 Μοίρας, αν μπορείτε, να την μεταφυτέψετε όχι σε πολεμικές Μοίρες της Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων –αυτοί κάνουν καλά την δουλειά τους– αλλά και σε άλλα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης». 
Μία φράση η οποία προκάλεσε αίσθηση, που αποτυπώθηκε με ένα μειδίαμα στα πρόσωπα των στελεχών και σε αναφωνήματα επευφημίας από την πλευρά των λοιπών παρευρισκομένων, που αντιλήφθηκαν αμέσως το νόημα.

Με μία σταράτη κουβέντα, ο παλαίμαχος αεροπόρος, έδωσε το μήνυμα προς τον πολιτικό κόσμο: να σταματήσει να απαξιώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους στρατιωτικούς με ατυχείς φράσεις και χαρακτηρισμούς και να κοιτάξει μήπως μπορέσει να μιμηθεί το Στράτευμα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, προκειμένου να «συμμαζέψει» κάποτε το υπόλοιπο Δημόσιο…

Ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Πλειώνης, με το κάλεσμά του αυτό, με αξιοπρέπεια, «προκάλεσε» τον πολιτικό κόσμο να βελτιώσει τις επιδόσεις και την απόδοσή του, όσον αφορά την διαχείριση της τρέχουσας κρίσεως που πλήττει την Πατρίδα. Αυτό είναι το καλό με τους αεροπόρους: μπορείς πάντα να βασίζεσαι σε αυτούς!
Εν Κρυπτώ

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ


Σημ Εν Κρυπτώ: Ένα σύντομο ιστορικό της 335 Μοίρας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.