24.10.11

Κούρεμα ως και 60%, την Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις

Οι δραματικές διαβουλεύσεις για το κούρεμα των ελληνικού χρέους βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην Τετάρτη, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, εφόσον ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου συναινέσει στα όσα αποφάσισαν Μέρκελ και Σαρκοζί για το μέλλον της Ελλάδας.


Το χθεσινό ραντεβού των Μέρκελ, Σαρκοζί και Παπανδρέου διήρκεσε πάνω από 60 λεπτά και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έγινε σε κλίμα έντασης, κατέληξε ωστόσο στο ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία και δεν θα ενεργοποιηθούν τα CDS.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε κούρεμα του χρέους άνω του 50% υπό τον όρο η Ελλάδα να μειώσει τα ελλείμματά της και να έχει πρωτογενή πλεονάσματα από το 2012. Αυτό συνεπάγεται ότι θα δανειζόμαστε μόνο για τους τόκους των παλαιών δανείων, ενώ θα πρέπει να πληρώνουμε μόνοι μας τα έξοδά μας, αποπληρώνοντας ταυτόχρονα τα κεφάλαια των δανείων.

Οι δανειστές μας ζητούν επίσης άμεσες αποκρατικοποιήσεις και μείωση του δημοσίου τομέα, απελευθέρωση των αγορών για να εισέλθουν με ευνοϊκούς όρους στην ενέργεια, τις υπηρεσίες και κυρίως τον τουρισμό και το κυριότερο εγκατάσταση της Τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των δημόσιων δαπανών.

Σε αντάλλαγμα δεν θα κινδυνέψουν οι καταθέσεις, θα μειωθεί η εθνική συμμετοχή στα κοινοτικά προγράμματα στο 5% και θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε.

Οι οριστικές αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας θα ληφθούν την Τετάρτη, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν ενστάσεις για το ύψος του κουρέματος.
newsbomb