22.10.11

Το “κούρεμα” θα ξεπεράσει το 50%

Το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά και οικονομικά θρίλερ των ημερών μας. Στο περιθώριο της κρίσης χρέους της Αθήνας, που απειλεί με διάχυση των διαβρωτικών συνεπειών της στο σύνολο της ευρωζώνης, το εύρος στο οποίο θα φτάσει το «νυστέρι» σχετίζεται άμεσα με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Καθώς θα διαμορφώσει τα καινούρια δεδομένα, με βάση τα οποία θα πρέπει να… συνηθίσουμε να πορευόμαστε.


Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν διατυπωθεί, και μάλιστα δημοσίως, εκτιμήσεις για την αναγκαιότητα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το λιγότερο μέχρι ποσοστό 50%. Στο «τουλάχιστον» δηλαδή, βρίσκεται η διαπραγματευτική ταμπακιέρα, με τους διεθνείς εταίρους και δανειστές να διερευνούν τα όρια του ιδιωτικού τομέα, κυρίως των τραπεζών, στην προοπτική ενός ακόμη μεγαλύτερου «κουρέματος».

Το «Bloomberg», πάντα έγκυρο και με εκ των έσω γνώση των ζυμώσεων που λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων των ισχυρών του πλανήτη, ήταν το πρώτο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο που δεν δίστασε, πριν από μερικές ημέρες, να ανεβάσει το ύψος του «κουρέματος» στο 60%.

Εκεί, και ενδεχομένως ακόμη πιο πάνω φαίνεται να κινείται η στρατηγική στόχευση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον διάδοχό του, Μάριο Ντράγκι, τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα.

Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Ενώ, η Κριστίν Λαγκάρντ προσήλθε στις Βρυξέλλες, με… δρακόντεια πρόταση, για «κούρεμα» που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το 80%.

Το βέβαιο είναι ότι τη Δευτέρα, μετά δηλαδή από την ολοκλήρωση αυτού του αγχώδους Σαββατοκύριακου, θα έχουμε μια πρώτη και επαρκή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι να… το ακούσουμε στη νέα Σύνοδο Κορυφής, της Τετάρτης.
statesmen.gr