5.10.11

"50 φορές μεγαλύτερο το κοίτασμα της Κύπρου από το Λεβιάθαν"!

Η αγωνία πλέον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Κύπρο,έχουν να κάνουν με τις ποσότητες που θα εντοπιστούν. Στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι γνωστά τα πρώτα επίσημα στοιχεία,αλλά αν πιστέψουμε όσα υποστήριξε καθηγητής ,τα κοιτάσματα της Κύπρου,είναι "50 φορές μεγαλύτερα από το Λεβιάθαν"!

"Η Κύπρος θα γίνει η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης μετά τον εντοπισμό και την οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου", δήλωσε ο καθηγητής στο Κολέγιο Μηχανικών Κάλλεν του Πανεπιστημίου του Χιούστον, Μιχάλης Οικονομίδης.


Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο του διεθνούς Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2011», στη Λεμεσό, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στην ύπαρξη τεραστίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κοίτασμα της Κύπρου στο Οικόπεδο 12, όπου γίνεται η γεώτρηση, «είναι τουλάχιστον 50 φορές πιο μεγάλο» από το κοίτασμα στο οικόπεδο Λεβιάθαν στο Ισραήλ. 



Ο κ. Οικονομίδης μίλησε ακόμη για έλλειψη αναγκαίου σχεδιασμού σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα του εντοπισμού των υδρογονανθράκων, εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη σύστασης ενός φορέα που θα συντονίσει όλες τις ενέργειες σε σχέση με την οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς αν η Κύπρος μπορεί να καταστεί ενεργειακό κέντρο, ο κ. Οικονομίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι «η θέση της Κύπρου θα είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη». 



Εξάλλου, σε ομιλία του στην ενότητα του Συνεδρίου για την «Ενέργεια», ο Καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο εντοπισμός και η οικονομική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα βάλουν την Κύπρο στην ελίτ των αναπτυγμένων χωρών στον τομέα της ενέργειας. 

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κατά κεφαλήν εισόδημά της Κύπρου «θα αυξηθεί κατά 70% εντός της επόμενης δεκαετίας» και «η Κύπρος θα γίνει η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης». 

Ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ακόμη στην ομιλία του ότι οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας και πως δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις στο εγγύς μέλλον. 


onalert