15.10.11

5 δισ. έστειλαν έξω 3.718 «μη έχοντες»

Ευάγγ. Βενιζέλος, Αλ. Τσίπρας
Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ
Περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται πως έβγαλαν στο εξωτερικό το 2009 3.718 φυσικά πρόσωπα με δηλωμένο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ, όπως αποδείχθηκε από την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ευάγγ. Βενιζέλος, Αλ. Τσίπρας
Προαναγγέλλοντας την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με το ομόλογο επιτελείο για την απόδοση φόρων από τα κεφάλαια των
Ελλήνων καταθετών στις τράπεζες της Ελβετίας, ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε χθες στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία από το σύνολο των 3.718 Ελλήνων που κατέθεσαν σε τράπεζες του εξωτερικού 5,4 δισ. ευρώ, οι 2.033 δήλωσαν εισόδημα το 2009 κάτω των 20.000 ευρώ, 1.143 κάτω των 10.000 ευρώ, ενώ 542 δήλωσαν εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ.

«Είναι βαθιά ριζωμένη η πεποίθηση ότι υπάρχουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Είναι η πιο άγρια αδικία που συμβαίνει στη χώρα», παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντώντας στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, που υπογράμμισε -εγείροντας εκ νέου θέμα «απυρόβλητου» στους έχοντες σε αντιδιαστολή με τους νέους κεφαλικούς φόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση- ότι στον προϋπολογισμό του 2012 καταγράφονται ως μηδενικές οι εισφορές από τη φοροδιαφυγή.

Μιλώντας για «ιστορικά θέματα που κατατρέχουν τη χώρα δεκαετίες», ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή, διαβεβαιώνοντας για την προαγωγή των διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση της Ελβετίας. Οπως είπε, έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Ελβετία, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές στη συμφωνία εφαρμογής παρόμοιου μοντέλου με αυτό που ήδη ισχύει με τη Γερμανία και τη Βρετανία.

«Μπορούμε να πιέσουμε για την επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία», εμφάνισε τη βεβαιότητα ο κ. Βενιζέλος, εξηγώντας πως η κυβέρνηση διεκδικεί απλώς την επέκταση του μοντέλου στην Ελλάδα, προκειμένου να καταβάλλεται στη χώρα μας η απόδοση του φόρου από τα κεφάλαια των Ελλήνων καταθετών.
enet