12.10.11

40% μεγαλύτερο το κοίτασμα στη Κύπρο!

Ακόμη και 40% μεγαλύτερο ενδέχεται να είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις που κάνουν οι ειδικοί μετά από τα πρώτα ευρήματα των γεωτρήσεων.

Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν θα ξεπεράσουν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.



Ήδη από τη Δευτέρα έχει αρχίζει να “αχνίζει” φυσικό αέριο και σύμφωνα με πηροφορίες που δημοσιεύονται στον κυπριακό Τύπο ο Πρόεδρος Χριστόφιας ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να επισκεφτεί την πλατφόρμα της Noble Energy

Δεν αποκλείεται η επίσκεψη να συνοδευτεί και από το πρώτο «άναμμα» φλόγας στην πλατφόρμα, από φυσικό αέριο από τα έγκατα της θάλασσας της Κύπρου. Και αυτό, γιατί από τη Δευτέρα υπάρχει έντονη αισιοδοξία ότι το κοίτασμα στο «Αφροδίτη» είναι σημαντικά μεγαλύτερο των μέχρι τώρα υπολογισμών. Αυτό έδειξαν υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου. 

Εξάλλου, ενώ απομένουν 1.000 μέτρα γεώτρησης ακόμα -αν αποδειχθούν τα νέα δεδομένα- από χθες Δευτέρα στην πλατφόρμα έχουν στο μικροσκόπιο φυσαλίδες φυσικού αερίου που βγαίνουν στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί τους εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύερος πάντως “η εταιρεία Noble Energy ανησυχεί γιατί ακόμα δεν λήφθηκαν οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα”.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες , παρά τον ενθουσιασμό από τη σχεδόν απρόσκοπτη εργασία και τα υπεραισιόδοξα αποτελέσματα στην «Αφροδίτη», στη Noble Energy επικρατεί προβληματισμός για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στις συμφωνίες της με την κυπριακή κυβέρνηση -κάτι που ζητά εδώ και δέκα
μήνες- σε σχέση με την αξιοποίηση της παραγωγής του φυσικού αερίου.

Η ηγεσία της Noble, έχει εκφράσει ήδη ανοικτά τους προβληματισμούς της για τη «σιγήν ιχθύος» που τηρεί η κυβέρνηση στο συνέδριο των επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας στον κόσμο.

Όμως την απορία γιατί δεν λαμβάνονται ακόμα οι αναγκαίες κυβερνητικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως για αγωγούς και μονάδα υγροποίησης, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Noble την εκφράζουν και σε συναντήσεις τους και με υψηλόβαθμους παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Κύπρου. Και ζητούν απόψεις για το τι πρέπει να πράξει επιπλέον η ίδια η εταιρεία, για να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές από την κυβέρνηση, αφού το στάδιο των ερευνών ολοκληρώνεται, χωρίς να είναι ορατό το επόμενο βήμα.

Πλοία ΗΠΑ - Γαλλίας στην περιοχή

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η παρουσία πολεμικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της γεώτρησης .Το τάνκερ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USNS «John Lenthall» (T-AO-189), που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή, ανεφοδίασε τη Δευτέρα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ στην περιοχή των ορίων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Κύπρου - Αιγύπτου - Ισραήλ.

Στην περιοχή πλησιάζει και γαλλική ανθυποβρυχιακή φρεγάτα, η οποία τις τελευταίες μέρες ήταν σταθμευμένη στο Ακρωτήρι Κρήτης.

onalert