4.10.11

Το ΣΔΟΕ ξεψαχνίζει τους «29» των υποβρυχίων

Φύλλο και φτερό κάνουν οι ράμπο του ΣΔΟΕ τα περιουσιακά στοιχεία των 29 εμπλεκομένων στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, εναντίον των οποίων ήδη ασκήθηκαν διώξεις. Μέσα σ’ αυτούς υπάρχουν γνωστά ονόματα από την πολιτική, τη ναυτιλία, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών.


Το όνομα που συζητείται έντονα είναι αυτό του πρώην νομάρχη Πειραιώς κσι σημερινού προέδρου του ΕΦΕΤ κ. Γιάννη Μίχα, ο οποίος προσπάθησε να βρεθεί στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, προέβαλλε εαυτόν ως έναν αγωνιζόμενο συνδικαλιστή και τελικώς φαίνεται να έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο.

Ο σημερινός πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γ. Μίχας φέρεται να ελέγχεται για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να προβεί άμεσα στην απομάκρυνση του κ. Μίχα από τη θέση του και να γίνει δημόσια δήλωση ώστε να ξεκαθαριστεί πως η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν να προστατεύσει πρόσωπα που στράφηκαν εναντίον του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας στην πολιτική ζωή.

Το θέμα πάντως έχει φθάσει στη Βουλή. Σε ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρει ότι ο Γ. Μίχας, που ήταν συνδικαλιστής στα ναυπηγεία, είναι ένα από τα 29 άτομα που κατηγορούνται και τους έχει απαγορευτεί η έξοδος από την χώρα και ρωτά αν έχει υποβάλει ο Γ. Μίχας την παραίτησή του από πρόεδρος του ΕΦΕΤ ή αν του έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση η υποβολή της παραίτησης έως ότου διαλευκανθεί δικαστικά η σχετική υπόθεση.

Τα άλλα ονόματα

Το ρόλο του… πλασιέ της HDW προς το ελληνικό Δημόσιο κατηγορούνται, σύμφωνα με πληροφορίες , ότι είχαν ο εφοπλιστής κ. Μιχάλης Ματαντός, ο στενός συνεργάτης του κ. Αντώνης Χάγιας, καθώς και ο κ. Αλέξανδρος Αβατάγγελος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν προκύψει κατηγορίες για τον κ. Ιωάννη Μπέλτσιο, ο οποίος ήταν προσωπικός φίλος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και για τους συνδικαλιστές κ.κ. Σταύρο Μαρκάτο και Γιώργο Κοντάκη.

Στους κατηγορουμένους φέρονται να συγκαταλέγονται επίσης τα ονόματα του πρώην διοικητή των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ. Σωτήρη Εμμανουήλ, του πρώην γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του ΥΕΘΑ κ. Σπύρου Τραυλού, του πρώην στελέχους του ΥΕΘΑ κ. Αντώνη Κάντα.

Κατηγορίες διατυπώνονται για τους κυρίους Μιχάλη Νομικό, Εμμανουήλ Σαρτζετάκη, Γιώργο Χατζηγιαννίδη, Δημήτρη Λαδόπουλο, Γιώργο Χαιρέκακο, Παναγιώτη Στάμου, Ιωάννη Μανωλέμη, Γιώργο Καλίρη, Γιώργο Παλαιολογόπουλου, Παναγιώτη Ασπροδίνη, Μανούσο Παραγιουδάκη, Γιώργο Αθανασάκη, Δημήτρη Πουλιέζου, Νικόλαο Λεονταρίτη, Ζαχαρία Ανδρουλάκη, Νικόλαο Παρασκευόπουλο και Δημήτριο Κουτσανούδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν εντοπίσει τεράστια ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, υπεράκτιες εταιρείες μέσω των οποίων φέρονται να διακινήθηκαν δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ και γίνεται λόγος για αμύθητες περιουσίες που έγιναν ξαφνικά χωρίς να προκύπτουν στοιχεία από τις μισθολογικές καταστάσεις των εμπλεκομένων.

Υπάρχουν πρόσωπα από τους κατηγορουμένους που βρέθηκαν με σκάφη, αεροσκάφη, βίλες και επενδύσεις ακόμα και σε πολυτελή θέρετρα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Μαϊάμι!
newsbomb