25.10.11

Στην Ελβετία για τα 200 δισ. των Ελλήνων

Στην Ελβετία για τα 200 δισ. των Ελλήνων
Ο κ. Πλασκοβίτης βρίσκεται ήδη στη Βέρνη και σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επιβολή φόρου 10% των ελληνικών καταθέσεων στην συγκεκριμένη χώρα και επίτευξη συμφωνίας ανάλογη με αυτή που πέτυχε πριν από λίγους μήνες η Γερμανία. Στην ουσία, το φόρο σε πρώτη φάση θα τον εισπράττει το ελβετικό κράτος και στη συνέχεια θα τον αποδίδει στην Ελλάδα.


Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, συμπαραστάτης της ελληνικής αποστολής είναι ο Γερμανός επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών και νομικών προσώπων υπολογίζεται στα 200 δις ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος τους να χαρακτηρίζεται ως «μαύρο χρήμα». Επισήμως η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι τα κεφάλαια που έφυγαν από τη χώρα και διοχετεύτηκαν στις αγορές του εξωτερικού και κυρίως στις ελβετικές τράπεζες από τις αρχές του 2010 μέχρι σήμερα, ανέρχονται στα 46 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ανέρχονται σε 120 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι Ελβετοί την ώρα που θα συνομιλούν με τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης θα διαπραγματεύονται και με αμερικανούς αξιωματούχους . Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι αμερικάνοι ζητούν άρση του τραπεζικού απορρήτου, καθώς οι πληροφορίες τους για εκείνα τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία λέγεται ότι βοηθούσαν Αμερικανούς πελάτες να αποκρύπτουν τα κέρδη τους από την αμερικανική εφορία φτάνουν έως και την Credit Suisse Group AG (CSGN).
newsbomb