23.10.11

Οι “180″… πρόφαση για πρόωρες εκλογές

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αδυνατώντας πλέον να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, και έχοντας χάσει προ πολλού την κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση για την υλοποίηση επώδυνων μέτρων, τα οποία βρίσκονται σε πρόδηλη αναντιστοιχία με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τις ιδεολογικές παρακαταθήκες του.


Οι αποφάσεις των… δυο Συνόδων των Βρυξελλών για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ελλάδας, σήμερα και την Τετάρτη, αναμένεται να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για τις επόμενες, και βαθιά πολιτικές πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός κατανοεί ότι ο προσωπικός πολιτικός χρόνος του, στο τιμόνι της χώρας αλλά και του ΠΑΣΟΚ, συρρικνώνεται με γοργούς ρυθμούς. Διατηρεί ωστόσο το προνόμιο του να μπορεί ο ίδιος να καθορίσει τις εξελίξεις, επομένως και τον οδικό χάρτη της απομάκρυνσής του από την εξουσία.

Το παπανδρεϊκό σύστημα, το οποίο παραμένει πανίσχυρο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με ισχυρές προσβάσεις στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, δουλεύει ήδη για την «επόμενη μέρα». Τόσο στο ΠΑΣΟΚ, όσο και στη χώρα, ώστε μετά τη βέβαιη ήττα στις εκλογές που έρχονται, να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί και πάλι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε θέση επαναδιεκδίκησης της εξουσίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι το… στρίμωγμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον το φαντάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και φαίνεται να κερδίζει έδαφος η εισήγηση που έχει κατατεθεί εδώ και αρκετό καιρό στον Γιώργο Παπανδρέου, να ζητηθεί η ψήφιση του «νέου Μνημονίου», που θα συνεπάγεται το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, από διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου εκτιμούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα συναινέσει. Έτσι, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε εκλογές, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα χρεώσει στη Νέα Δημοκρατία. Και εφόσον η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, καταφέρει να ανέλθει αυτοδύναμη στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ θα περάσει σε ρόλο αντιπολίτευσης… πεζοδρομίου. Προκειμένου να συρρικνώσει την παραμονή της στη διακυβέρνηση του τόπου.
statesmen.gr