13.10.11

Σε νέα φάση η σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ .Τούρκος εισαγγελέας επιδιώκει τη σύλληψη 174 Ισραηλινών

Σε νέα φάση η σύγκρουση Τουρκίας-Ισραήλ
Εισαγγελέας στην Τουρκία επιδιώκει τη σύλληψη 174 Ισραηλινών, οι οποίοι φέρονται να είχαν εμπλακεί στην περσινή επίθεση των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ στο πλοίο MaviMarmara, που ταξίδευε για τη Λωρίδα της Γάζας με το αιτιολογικό ότι ήθελε να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Κατά την επιδρομή, που έγινε επειδή το Ισραήλ διατύπωνε φόβους για ένοπλη δράση προκειμένου να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, είχαν σκοτωθεί εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.
Όπως γράφει στην ιστοσελίδα του το δίκτυο CNNTurk, ο εισαγγελέας Μεχμέτ Ακίφ Εκιντζί έστειλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επιστολή, με την οποία ζητά τη σύλληψη, μέσω κόκκινου εντάλματος της Interpol, όσων διενήργησαν την επίθεση και όσων την διέταξαν.


Η Τουρκία είχε ανακοινώσει και παλαιότερα ότι θα προσπαθήσει να ασκήσει δίωξη εναντίον όλων των Ισραηλινών που είναι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επιδρομή στο Mavi Marmara, τον Μάιο του 2010.

Τα ονόματα των Ισραηλινών στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων που είχαν λάβει μέρος στην επίθεση, δεν έχουν γίνει γνωστά. Πάντως ο εισαγγελέας είχε αποστείλει επιστολή στο Ισραήλ για να τα ζητήσει.

Η απόφαση του εισαγγελέα ακολουθεί μία έκθεση του ΟΗΕ η οποία ανέφερε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός από το Ισραήλ είναι νόμιμος, αλλά ότι το Ισραήλ χρησιμοποίησε παράλογη βία.

Το περιστατικό έφερε τη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία κλιμακώθηκε πρόσφατα με την απόφαση της υποβάθμισης της διπλωματικής αντιπροσώπευσης ανάμεσα στις δύο χώρες.
http://www.ikypros.com