19.10.11

Σε 15 μήνες πρέπει να πληρώσουμε 20 διαφορετικά χαράτσια!



ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,
ΒΑΖΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ 900 ΕΥΡΩ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟ 25% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ
 
 
 
Καλείς τους πολίτες αυτής της χώρας -κυρίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους- να πληρώνουν έως και πέντε χαράτσια ανά μήνα από τώρα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.
Βάζεις συνταξιούχους των 900 ευρώ τον μήνα να πληρώσουν φόρους που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός τους και εργαζόμενους να θυσιάσουν ακόμη και τις μισές τους αποδοχές για να αντεπεξέλθουν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα.
 
Ο πίνακας που συνέταξε η «Οικονομία» τρομάζει και τον πιο ψύχραιμο: μέσα σε 15 μήνες οι πολίτες πρέπει να ανταποκριθούν σε περισσότερες από 45 (!) πληρωμές 20 διαφορετικών φόρων και μέτρων τόσο άγριων που μπορούν να ανατρέψουν πλήρως ακόμη και τον πιο ανθεκτικό οικογενειακό προϋπολογισμό.
 
Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που είχαν ως αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να τρέχει ακόμη και τώρα με ρυθμό άνω του 3%, η κυβέρνηση επιτίθεται τώρα στα εισοδήματα.
Μειώνει συντάξεις, κύριες και επικουρικές, κόβει μισθούς στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ και κλείνει το μάτι στους εργοδότες ώστε να «κουρέψουν» τις αποδοχές και στον ιδιωτικό τομέα.
Φοβούμενη ότι η κατάρρευση των εισοδημάτων θα ισοπεδώσει τα έσοδα από την άμεση φορολογία, φροντίζει μάλιστα να αυξήσει τη φορολογία εισοδήματος και να φέρει πιο μπροστά την είσπραξη φόρων που κανονικά θα έπρεπε να καταβληθούν το... 2013.
 
Και τα προαιρετικά
 
Η τέλεια καταιγίδα. Και μέσα σ' αυτή ζητείται και από εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες να δηλώσουν και να πληρώσουν το αυθαίρετο και τον ημιυπαίθριο.
Αυτή η διαδικασία χαρακτηρίζεται προαιρετική.
Συνοδεύεται όμως με την απειλή ότι όποιος δεν δηλώσει, δεν θα μπορέσει να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί του.
 
Αν εισπραχτούν τα 20 χαράτσια του επόμενου 15μήνου, θα στερήσουν από την αγορά ρευστότητα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της οικονομίας.
Μόνο μέχρι το τέλος του 2011 ζητούνται περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους για να κλείσει η χρονιά.
Από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα;
Το πιθανότερο είναι ότι μεγάλο ποσό θα αφαιρεθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς (όσων διαθέτουν αποταμιεύσεις) προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις τράπεζες.
Τα υπόλοιπα θα «κοπούν» από την κατανάλωση.
Ετσι, τα μέτρα θα γυρίσουν μπούμερανγκ καθώς θα μειώσουν τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης και από τον φόρο των επιχειρήσεων, ενώ θα στείλουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες ακόμη στην ανεργία.
 
Θα υπάρξουν και αυτοί που δεν θα πληρώσουν.
Αυτοί θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα ληστρικά επιτόκια τα οποία εφαρμόζει το κράτος για τις προσαυξήσεις (1% τον μήνα για τις εισφορές, τον φόρο εισοδήματος και τα πρόστιμα για ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα) αλλά και στη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Ποια είναι τα 20 χαράτσια που πρέπει να αποπληρωθούν μέσα στο επόμενο 15μηνο !!!
 
1.Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2010.
 
2.Το τέλος επιτηδεύματος του 2010.
 
3.Οι έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ., πισίνες, σκάφη για το 2010. Η πληρωμή για τα τρία αυτά χαράτσια ξεκίνησε καθώς έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις του περίφημου «πολυεκκαθαριστικού». Η πλήρης αποπληρωμή θα κρατήσει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 για όσους έχουν να πληρώσουν πάνω από 1.800 ευρώ.
 
4.Εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ 2011. Οι πρώτοι λογαριασμοί με το χαράτσι απεστάλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και καλούν τους ιδιοκτήτες να καταβάλουν το μισό ποσό μέσα σε ασφυκτική προθεσμία που δεν μπορεί να υπερβεί τις 40 ημέρες. Οσοι παραλάβουν μέσα στον Οκτώβριο τον λογαριασμό, πρέπει να έχουν καταβάλει και τη δεύτερη δόση εντός του έτους, καθώς ο επόμενος λογαριασμός θα καταφτάσει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Εκτός από το χαράτσι, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανοργανωσιά του κρατικού μηχανισμού. Ανάπηροι, πολύτεκνοι, άνεργοι είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί να καταφύγουν στις εφορίες με μια σειρά από δικαιολογητικά προκειμένου να εξαιρεθούν από το χαράτσι. Πολλοί απ' αυτούς θα υποχρεωθούν μάλιστα να πληρώσουν την 1η δόση για να μην τους κόψουν το ρεύμα και στη συνέχεια να ζητήσουν συμψηφισμό.
 
5.Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Η περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα βρεθούν με σαφώς μειωμένη αγοραστική δύναμη μέσα στα Χριστούγεννα. Οι περικοπές φτάνουν στο 40% για τους συνταξιούχους κάτω των 55, ενώ κατά 30% «κουρεύονται» και οι επικουρικές συντάξεις (για το τμήμα άνω των 150 ευρώ στο ΙΚΑ).
 
6.Μείωση αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ μέσω νέου μισθολογίου. Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα στερήσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, χωρίς στο ποσό αυτό να συνυπολογίζονται οι απώλειες για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις εισηγμένες εταιρείες όπου το management ασκείται από το Δημόσιο. Οι συνέπειες από το ενιαίο μισθολόγιο στο σύνολό τους αναμένεται να φανούν έως το τέλος του χρόνου.
 
7.Μείωση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα μέσω αποδόμησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το μέτρο έχει απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή σε ποιο βαθμό θα εκμεταλλευτούν οι εργοδότες την κατάργηση της βασικής αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπολόγισε ότι αν μειωθούν κατά 10% οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες.
8.Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Από αυτή την εβδομάδα θα φανούν οι συνέπειες, καθώς ένα λίτρο θα πωλείται ακόμη και προς ένα ευρώ. Αυξήσεις άνω του 25% σε σχέση με τον περσινό χειμώνα καταγράφονται και στις τιμές του φυσικού αερίου.
 
9.Αύξηση τελών κυκλοφορίας στα Ι.Χ. Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν τα αυξημένα κατά 20% τέλη κυκλοφορίας σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.
 
10.Πρόστιμο τακτοποίησης αυθαιρέτων. Εως τον Νοέμβριο πρέπει να πληρωθούν τα παράβολα ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης. Τον Δεκέμβριο να καταβληθεί η πρώτη δόση. Ως προς τη διαδικασία πληρωμής, ο ιδιοκτήτης έχει δύο επιλογές: να πληρώσει σε 10 τριμηνιαίες δόσεις ή σε 28 μηνιαίες δόσεις. Αν «χάσει» κάποια δόση, επιβάλλονται προσαυξήσεις 1% ανά μήνα.
 
11.Πρόστιμο τακτοποίησης ημιυπαίθριων. Υστερα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο μαζί με όλα τα... χριστουγεννιάτικα χαράτσια. Η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε 10 δόσεις.
 
12.Παρακράτηση μέσω του μισθού της εισφοράς αλληλεγγύης του 2013. Αυτό είναι το πλέον πρόσφατο κυβερνητικό χτύπημα. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα «κουρευτούν» από 1% έως και 4% (ανάλογα με το ύψος του μισθού ή της σύνταξης), καθώς αποφασίστηκε να καταβληθεί μέσω του μισθού η εισφορά που κανονικά θα πληρωνόταν το 2013.
 
13.Αύξηση παρακράτησης φόρου λόγω νέας φορολογικής κλίμακας. Αλλη μια περικοπή στον μισθό και στη σύνταξη θα γίνει λόγω της μείωσης των αφορολόγητων ορίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2012, οι μισθοί θα μειωθούν εξαιτίας του συγκεκριμένου μέτρου ακόμη και κατά 140 ευρώ για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. Στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα τόσο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, καθώς και οι νέοι κάτω των 30 ετών. Αν το εισόδημα των συγκεκριμένων πολιτών υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν αφορολόγητο 5.000 ευρώ και όχι 9.000 ευρώ όπως υπολόγιζαν. Αυτό από μόνο του οδηγεί σε περαιτέρω μείωση του μισθού ή της σύνταξης κατά 30-40 ευρώ.
 
14.Εισφορά ακινήτων μέσω ΔΕΗ 2012. Η πληρωμή του χαρατσιού για το 2012 θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2012 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Υπάρχει ένας κίνδυνος: να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες και να «φουσκώσει» το χαράτσι έως και κατά 33% ακόμη και για τις φθηνότερες περιοχές της χώρας.
 
15.Εισφορά αλληλεγγύης 2012 μέσω του εκκαθαριστικού της εφορίας. Πολυεκκαθαριστικό δεν θα υπάρξει το 2012. Η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011 και το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρωθεί μέσω του εκκαθαριστικού φορολογίας εισοδήματος. Το εκκαθαριστικό αποπληρώνεται σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις, αν και το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν... ευκολίες πληρωμής λόγω του υπερβολικού φορολογικού βάρους.
 
16.Φόρος εισοδήματος 2011. Οπως έχει επισημάνει η «Οικονομία», με το εκκαθαριστικό του 2012 θα τρίβουμε τα μάτια μας. Δεν είναι μόνο το ότι θα ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος. Θα φανούν οι συνέπειες από την περικοπή κατά τουλάχιστον 50% όλων των φοροαπαλαλγών αλλά και η μείωση του αφορολόγητου της κλίμακας στα 5.000 ευρώ αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2012.
 
Υπάρχουν και τα ακόλουθα τέσσερα μέτρα τα οποία έχουν άγνωση ημερομηνία πληρωμής λόγω της ανικανότητας του υπουργείου Οικονομικών να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
 
17.Η πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009, που εκκρεμεί για 1,4 εκατομμύρια Ελληνες.
 
18. Η καταβολή του ΦΜΑΠ έτους 2010, που κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει από τα μέσα στο 2010.
 
19.Η καταβολή του ΦΑΠ 2011, που θα έπρεπε να έχει πληρωθεί ήδη, αν και προς το παρόν δεν έχουν υποβληθεί καν τα έντυπα Ε9, πάνω στα οποία στηρίζεται ο ΦΑΠ.
 
20.Η πληρωμή του ΦΑΠ έτους 2012 πρέπει κανονικά να γίνει μέσα στο 2012.

Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ από enet
εστάλη από Ν. Νικολάου