16.10.11

Οι Γερμανοί μετά τα Μ1Α1 προσπαθούν να ακυρώσουν και τις FREMM!

Image
Νέα γερμανική αλητεία μετά την μεθόδευση για ακύρωση της δωρεάν απόκτησης των αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams. Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική ThyssenKrupp η οποία βαρύνεται για το μείζον σκάνδαλο των υποβρυχίων Type 214 στην Ελλάδα έστειλε στην γερμανική καγκελαρία επιστολή ζητώντας της να... παρέμβει στο Παρίσι για να σταματήσει η διαδικασία προμηθείας των φρεγατών FREMM που έχει συμφωνηθεί με διακρατικό μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.


Οι Γερμανοί εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρακτικά ελληνική κυβέρνηση αλλά το "πάνω χέρι" έχει η «κυβέρνηση» Ράιχενμπαχ προσπαθούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή πιέζοντας το Παρίσι να παραιτηθεί από τη συμφωνία με τις FREMM κάτι που φυσικά είναι αδιανόητο.

Επικαλούνται μάλιστα λόγους ελεύθερου ανταγωνισμού και διαμαρτύρονται ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή σχέση που διατηρούσε με την προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή για να αναλάβει με ανάθεση την ναυπήγηση των σκαφών χωρίς να ληφθούν υπόψη οι γερμανικές υποψηφιότητες. Σημειώνεται ότι τα ναυπηγεία Blohm + Voss που ναυπηγούν φρεγάτες, ανήκουν στην ThyssenKrupp Και σε σχέση με τα γαλλικά ναυπηγεία που ναυπηγούν τις φρεγάτες FREMM έχουν περίπου την αντιστοιχία ενός περιπτέρου με ένα πολυκατάστημα.

Οι Γερμανοί θέλουν να γίνει κανονικός διαγωνισμός και να πληρωθούν οι φρεγάτες μετρητοίς όπως πληρώθηκαν τα υποβρύχια και τα άρματα μάχης Leopard.

Η γαλλική πρόταση για την οποία ενίστανται οι Γερμανοί αφορά την ναυπήγηση 2+2 Φρεγατών και την παράδοσή τους στο ΠΝ χωρίς οικονομική επιβάρυνση για πέντε χρόνια με το σύνολο τους κόστους για τις εργασίες της πενταετίας να καταβάλλεται απ’ ευθείας από την γαλλική κυβέρνηση, χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών και άρα την αύξηση του κόστους ναυπήγησης λόγω τόκων χρηματοδότησης. Μετά από πέντε χρόνια αν η Ελλάδα θέλει το πλοίο το παραλαμβάνει, αν όχι, εντάσσεται στο γαλλικό Ναυτικό αφού με δικά του κονδύλια θα ναυπηγηθεί.

Να σημειωθεί ότι η απουσία σύγχρονων φρεγατών από το ΠΝ έχει αναγκάσει την Ελλάδα να είναι πλήρως αποστασιοποιημένη από τα συμβαίνοντα στην Α Μεσόγειο, με τις κυπριακές γεωτρήσεις αφήνοντας την Τουρκία ελεύθερη να απειλεί την Κύπρο όπως έπραξε σήμερα και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ. Ερντογάν μιλώντας για αντίποινα εάν η Λευκωσία δεν παραδώσει τμήμα των δικών της πλουτοπαραγωγικών πηγών στους Τουρκοκύπριους!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr