10.10.11

"Aφαντοι" 109.000 συνταξιούχοι του ΙΚΑ

Εντολή για απογραφή σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα αναμένεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες , εντός των επομένων ημερών, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, μετά τα αποτελέσματα της απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ.

Μέχρι και χθες είχαν απογραφεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος, 898.643 δικαιούχοι κύριας ή και επικουρικής σύνταξης, ενώ άλλες 109.421 δεν εμφανίστηκαν.


Από αυτούς, οι 99.131 δικαιούχοι κύριας ή και επικουρικής σύνταξης και οι 10.290 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης.

Η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, και έληξε τυπικά στις 30 Σεπτεμβρίου. Η Διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να διευκολύνει τους <<αμελείς>> συνταξιούχους παρέτεινε άτυπα την προθεσμία μέχρι και σήμερα οπότε και θα συλλέξει οριστικά τους καταλόγους των απογραφέντων από τις τράπεζες.

<<Στους συνταξιούχους που δεν απογράφηκαν θα διακοπεί η καταβολή της σύνταξης,>> δηλώνει με έμφαση, μιλώντας στο ΑΠΕ ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

<<Αν κάποιοι ήταν απλά αμελείς>>, προσθέτει, <<τότε μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τραπεζικό κατάστημα να απογραφούν και μόνο τότε θα τους καταβληθεί η σύνταξη και θα συνεχίσουν να πληρώνονται>>.

<<Το ΙΚΑ θα διερευνήσει τις περιπτώσεις των αναπόγραφων συνταξιούχων και για όσους αποδειχτεί ότι εισέπρατταν παράνομα θα απαιτηθούν τα ποσά αυτά από τους ίδιους ή τους κληρονόμους τους σε βάθος δεκαετίας, ενώ θα κινηθούν και οι ποινικές διαδικασίες>> τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος και καταλήγει:

<<Αν αποδειχθεί ότι ο αριθμός των ατόμων που έπαιρναν σύνταξη χωρίς να δικαιούνται, είναι ο αντίστοιχος με τον αριθμό όσων δεν πήγαν να απογραφούν, τούτο σημαίνει ότι το ΙΚΑ έχει ετήσια απώλεια 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε βάθος δεκαετίας υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ>>.

Το ποσόν στην περίπτωση αυτή είναι πολύ μεγάλο, αν υπολογιστεί ότι σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, το ετήσιο έλλειμμα του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ, αναμένεται να φτάσει ως το τέλος του έτους το 0,1% του ΑΕΠ, ή περίπου 200 εκατ. ευρώ και να αγγίξει το 2050 το 0,7% του ΑΕΠ ή 1,15 δισ. ευρώ.

Επίσης το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υποχρέωση, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου, για την εξοικονόμηση ποσού 6,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 3,5 δισ.ευρώ αφορούν περικοπές δαπανών σε συντάξεις επιδόματα και ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.

Η αντίστοιχη απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ είχε καταγράψει 8.000 (σε σύνολο 810.000) συνταξιούχους του Οργανισμού οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν για να απογραφούν. Η ζημιά για τον Οργανισμό είχε εκτιμηθεί στα 80 εκατ. ευρώ ετησίως.
express