10.2.11

Ερντογάν Vs Μουμπάρακ



Λίγο οι αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι βλέπουν την κυβέρνηση Ερντογάν ως επιτυχές πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα τους, λίγο οι προτροπές του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού προς την Αιγυπτιακή ηγεσία να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του λαού της, δεν άργησε να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ του καθεστώτος Μουμπάρακ και της Τουρκικής κυβέρνησης.

Το αιγυπτιακό καθεστώς απέστειλε χθες ειδικό απεσταλμένο στην Άγκυρα, ο οποίος κομίζει επιστολή προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία φημολογείται ότι του ζητεί να σταματήσει τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Αιγύπτου. 

Έχουν ήδη προηγηθεί δύο ανακοινώσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης με τις οποίες ζητείται ρητώς από την κυβέρνηση Ερντογάν να απέχει από κάθε παρέμβαση στην αιγυπτιακή εξέγερση. ....

Από την πλευρά της η Τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει να αποφύγει την αντιπαράθεση με το καθεστώς Μουμπάρακ αλλά δεν προτίθεται να αποφύγει να τοποθετείται επί της Αιγυπτιακής εξέγερσης.

Η νευρικότητα του καθεστώτος Μουμπάρακ για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, εξηγείται και από τη σκληρή στάση που έχει τηρήσει η Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ και την υποστήριξή της για τους Παλαιστίνιους, στοιχεία τα οποία θαυμάζουν οι αιγύπτιοι εξεγερμένοι που ταυτόχρονα μέμφονται την κυβέρνησή τους για τη συμμαχία της με τους Ισραηλινούς.

Οι αναλυτές πάντως, θεωρούν ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση Ερντογάν σιγήσει απόλυτα για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, ο παράγων «Τουρκία» θα συνεχίσει να βαρύνει στις εξελίξεις στη χώρα δεδομένου του θαυμασμού που τρέφουν οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι για την αλλαγή που επέφερε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
elzoni.gr