21.2.11

Χάος στη Λιβύη - VIDEO


Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έφτασαν και στην πρωτεύουσα την ώρα που ο στρατός, ανοίγει πυρ κατά των διαδηλωτών, σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ. Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές για τους Έλληνες.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λιβύη έχουν φτάσει για πρώτη μέρα στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τρίπολη. Οι αναφορές κάνουν λόγο για εκατοντάδες διαδηλωτές από τις γύρω πόλεις και κατοίκους της πρωτεύουσας που έχουν βγει στους δρόμους και κάνουν πορεία προς την πλατεία Μαρτύρων της Τρίπολης.

Τα συνθήματα ζητούν επίμονα την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι και της κυβέρνησης του, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί. Αυτόπτες μάρτυρες λένε στα διεθνή ΜΜΕ ότι ο στρατός πυροβολεί εναντίον τους.

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι ένα κυβερνητικό κτίριο στην Τρίπολη στο σημείο όπου βρίσκεται το Γενικό Κογκρέσο του Λαού, δηλαδή το κοινοβούλιο, έχει πάρει φωτιά. Άλλες αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ δηλώνουν ότι οι διαδηλωτές κατέλαβαν και πάλι την κρατική τηλεόραση αν και η μετάδοση του προγράμματος της συνεχίζεται κανονικά.

Την ίδια στιγμή βίντεο στο τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera δείχνει διαδηλωτές να παίρνουν τα όπλα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, την Βεγγάζη και εκατοντάδες διαδηλωτές να συγκεντρώνονται έξω από τζαμί στην πόλη Μπάιντα για να διαμαρτυρηθούν κατά του καθεστώτος Καντάφι. Στις εικόνες φαίνεται ότι παρουσιάζεται ένας μισθοφόρος της κυβέρνησης που έχει πληρωθεί για να επιτεθεί σε διαδηλωτές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ν. Κορέας ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε εργοτάξιο νοτιοκορεάτικης εταιρείας στην Τρίπολη. Στις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών-αστυνομίας τουλάχιστον 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα, ο γιος του Καντάφι παραδέχθηκε στη κρατική τηλεόραση ότι ο έλεγχος δύο πόλεων στα ανατολικά της χώρας έχουν περάσει στα χέρια των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ενώ διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει την Βεγγάζη.

Μέχρι στιγμής οι νεκροί στις τελευταίες 4 μέρες ξεπερνούν τους 233 σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές της χώρας που επικαλείται η Οργάνωση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ε.Ε. είπε ότι κάθε κράτος-μέλος έχει την ευθύνη για την εκκένωση των πολιτών του από τη χώρα.

Σε ετοιμότητα οι αρχές για τους Έλληνες της Λιβύης

Σε σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής στο υπουργείο Εξωτερικών συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Λιβύη και ιδιαίτερα η κατάσταση που επικρατεί στην Βεγγάζη και την Τρίπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή. 

real.gr