6.2.11

Υπογραφή Ενεργειακού πρωτοκόλλου Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν: Ο ITGI σε πρώτο πλάνο


View Image

Διακρατικό πρωτόκολλο με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία υπέγραψε η Ελλάδα με το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στο Μπακού.

Ποιο συγκεκριμένα ο Σ. Κουβέλης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν σημειώνοντας μία αξιοσημείωτη επιτυχία αφού η αζερική και ελληνική πλευρά κατά την διάρκεια της επίσκεψης είχαν την ευκαιρία να υπογράψουν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας της Συνόδου της 3ης Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής.....


Μεταξύ άλλων το πρωτόκολλο προβλέπει την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας σε τομείς προτεραιότητας όπως η ενέργεια, η υγεία, η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επιχειρηματικότητα και ο τραπεζικός τομέας. Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση της συνεργασίας και σε νέους τομείς όπως η εκπαίδευση, η νεολαία και η άθληση καθώς και στον τομέα των έκτακτων αναγκών. Τέλος, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την εποικοδομητική συνεργασία τους και εντός των πλαισίων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί πως και οι δύο πλευρές σημείωσαν τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές που ανοίγονται στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στα θέματα που αφορούν στον αγωγό ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) σχέδιο το οποίο αποτελεί και τον πυρήνα τόσο της κοινής δράσης μέσω του υπογεγραμμένου πρωτοκόλλου όσο και των σχέσεων Αθήνας και Μπακού γενικότερα.

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω αγωγός αναμένεται να αξιοποιήσει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σαχ Ντενίζ ΙΙ το οποίο βρίσκεται στην Κασπία. Το Αζερμπαϊτζάν θα μεταφέρει το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και από εκεί ο αγωγός θα διασχίζει, υποθαλάσσια, την Αδριατική με προορισμό την Ιταλία όπου και από εκεί θα συνδέεται με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά τα διαφορετικές θέσεις που έχουν λάβει η Αθήνα και το Μπακού αναφορικά με διάφορα ζητήματα που εμμέσως ή αμέσως αφορούν και τις δύο, ας μην ξεχνάμε πως το Αζερμπαϊτζάν λειτουργεί ως το μικρό «αδερφάκι» της Τουρκίας, ο τομέας της ενέργειας έχει φέρει τις δύο χώρες πολύ κοντά, ενώ είναι σαφές πως η παρελκυστική πολιτική της Άγκυρας αναφορικά με το καθεστώς μεταφοράς του Αζερικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει ενοχλήσει τόσο τα μικρό... αδερφάκι όσο και την ίδια την ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση για την πλήρη ανάπτυξη των ελληνο-αζερικών ενεργειακών σχέσεων θα πρέπει να συναινέσει και η Άγκυρα η οποία μέχρι στιγμής εκτός από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και στο θέμα των αγωγών...
defencepoint