24.2.11

Το βράδυ στην Αθήνα τα C-130 - Video





Στο δρόμο της επιστροφής βρίσκονται, συμφώνα με πληροφορίες, τα τα τρία C-130 που μεταφέρουν Έλληνες από την Τρίπολη της Λιβύης.

Τα αεροσκάφη αναμένεται να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος αργά το βράδυ .Η επιχείρηση επαναπατρισμού ξεκίνησε το πρωί και στα αεροσκάφη επιβαίνουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Το πρωί αναχώρησε από την Κρήτη η φρεγάτα Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.


Παράλληλα, αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η επιβίβαση των Ελλήνων που βρίσκονταν στη Βεγγάζη και τα πλοία που είχαν καταπλεύσει στο λιμάνι της Βεγγάζης, βρίσκονται στο δρόμο της επιστροφής. Ήδη κατέπλευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου τα δύο πλοία που μετέφεραν 30 Έλληνες και περισσότερους από 5.000 Κινέζους....

Τριήμερη καθυστέρηση και κραυγές αγωνίας
Από το πρωί οι Έλληνες που βρίσκονται στην Λιβύη μιλούν σε πρωινές εκπομπές και καταγγέλουν ολιγωρία των ελληνικών αρχών. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι το αεροδρόμιο της Τρίπολης προκειμένου να φύγουν και ουδείς εγγυάται την ασφάλεια τους. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων που θα επαναπατριστούν.

Εδώ και τρεις ημέρες η Πολεμική Αεροπορία είχε θέσει σε ετοιμότητα τρία μεταγωγικά αεροσκάφη της στην Ελευσίνα. Το ΥΠΕΞ δεν τα είχε χρησιμοποιήσει, επικαλούμενο προβλήματα με τον εναέριο χώρο της Λιβύης και τα αεροδρόμια της χώρας. Ωστόσο η ΠΑ δήλωνε έτοιμη να επιχειρήσει υπό "οποιεσδήποτε συνθήκες", υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η Ολυμπιακή. Εξάλλου, μέρες τώρα αεροπλάνα απο άλλες χώρες -Γαλλία και Αγγλία- υλοποιούσαν σχέδια εκκένωσης και μεταφοράς των πολιτών τους!

Και την ώρα που οι ξένοι πολίτες εγκατέλειπαν την Τρίπολη, μερικοί Ελληνες παρέμεναν "εγκλωβισμένοι" στο αεροδρόμιο της Λιβυκής πρωτεύουσας! Επιχείρησαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσω της εταιρείας Libyan Airlines, αλλά -όπως καταγγέλουν οι ίδιοι- υπάλληλοι του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος τους είπαν ότι... έχουν απεργία! Ωστόσο, πηγές του ΥΠΕΞ, δηλώνουν ότι δεν γνώριζαν αυτό το περιστατικό, καθώς ουδείς τους είχε ενημερώσει πως υπάρχουν Ελληνες στη συγκεκριμένη πτήση, η οποία εν τέλει πραγματοποιήθηκε.

Ακούστε πώς περιγράφει ένας από τους Έλληνες που επέστρεψε από τη Λιβύη τον επαναπατρισμό του στη χώρα


Μέχρι και χθες τίποτα δεν είχε ζητηθεί από τη ΠΑ, ενώ αντιθέτως το ΥΠΕΞ είχε στείλει πέντε επιβατηγά πλοία κι ένα πετρελαιοφόρο στη Λιβύη, χωρίς καν να ενημερώσει το ΥΕΘΑ!

Όλες οι χώρες που είχαν στείλει πλοία, με πρώτη τη Τουρκία, τα συνόδευαν με πολεμικά πλοία, για λόγους ασφαλείας και με διαταγές να επέμβουν αν κάτι πήγαινε στραβά. Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που είχε απλά θέσει σε ετοιμοτητα μία φρεγάτα της...στη Σούδα!

Το άκρως παράδοξο είναι ότι στα συρτάρια του ΓΕΕΘΑ, υπήρχαν τουλάχιστον τρία έτοιμα σχέδια επιχειρήσεων, τα οποία είχαν εκτελεστεί με απόλυτη επιτυχία σε Αλβανία, Σομαλία και κυρίως στο εμπόλεμο Σοχούμι, χωρίς κυριολεκτικά να ανοίξει μύτη. Κανείς όμως τόσες μέρες δεν έκανε το κόπο να τους ρίξει μια ματιά.

real.gr
“Απόβαση” 15.000 Κινέζων στην Κρήτη


Τέσσερα ελληνικά πλοία, επιλέχθηκαν για να πραγματοποιήσουν σειρά δρομολογίων με σκοπό τη μεταφορά Ελλήνων και κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη στην Ελλάδα. 

Οι διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά περίπου 15.000 Κινέζων υπηκόων πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συμφωνία σχεδίου με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα, που προβλέπει τη μεταφορά των κινέζων υπηκόων στην Ελλάδα προκειμένου από εκεί να ταξιδέψουν αεροπορικώς για την Κίνα.